kolač sa jabukamaFoto: Shutterstock/larik_malasha

Kolač sa jabukama je uvek dobra ideja kada stigne jesenja sezona. Ovaj jednostavan recept u sebi objedinjuje sve omiljene jesenje arome, poput jabuka i cimeta, zbog čega većina ljudi teško odoleva ovoj ukusnoj i sočnoj poslastici.

Kolač sa jabukama postoji u jako puno varijanti, pa tako ovaj jednostavan recept možete obogatiti suvim grožđem ili drugim suvim voćem po želji, seckanim orasima, nekom finom marmeladom od kajsije ili drugim dodatkom po želji. Mi vam zbog toga danas donosimo klasičan recept sa kolač sa jabukama, a ako želite, vi se već možete dodatno poigrati ukusima i aromama po svom ukusu.

Kolač sa jabukama

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 1 čaša jogurta (oko 200 ml)
  • 1/2 čaše ulja (oko 100 ml)
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Vanila (po ukusu)
  • 4-5 jabuka 
  • Šećer u prahu (za posipanje)
Kolač sa jabukama koji svi vole: Sočan i pun jesenjih aroma 1
Foto: Shutterstock/karinrin

Priprema:

    1. Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i pospite brašnom kalup za pečenje (ili stavite papir za pečenje).
    2. U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu svetla i penasta smesa. Dodajte jogurt, ulje, vanilu i dobro promešajte.
    3. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Polako dodajte suve sastojke u mokru smesu, mešajući dok se sve ne sjedini.
    4. Jabuke operite, oljuštite i iseckajte na tanke listiće, pa ih umešajte u smesu.
    5. Sipajte smesu u pripremljeni kalup (najlepše izgleda u duguljastom ili okruglom) i stavite u rernu.
    6. Pecite 30-40 minuta, ili dok kolač ne dobije zlatnosmeđu boju i čvrst je na dodir. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, kolač je gotov.
    7. Ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, zatim prebacite na tacnu za služenje da se potpuno ohladi. Po želji, pospite šećerom u prahu, secite i uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari