Sezona jagoda uveliko traje, mirisne, sočne, crvene, pa hajde da ih što više iskoristimo za neki lagani brzi desert poput ovoga.
Zaista veliku inspiraciju i ideje dobijamo iz turske kuhinje, koja je tako autentična sa bogatom upotrebom voća i povrća, a koja u isto vreme ima jednostavnost u pripremi raznih recepa.
Ovaj desert zaista preporučujemo, idealan je za nedeljno jutro ili kasno posle podne.
Šta nam je sve potrebno:
- 300g jagoda
- 1 jaje
- 100g šećera
- 140ml mleka
- 60ml ulja ili puter
- 200g brašna
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
Način pripreme:
Oprane jagode očistiti i preseći na polovine.
Mikserom umutiti jaje sa šećerom dodati mleko, ulje, pa potom brašno, prašak za pecivo i vanila šećer. Sjediniti sve da testo bude bez grudvica. Ako je testo retko dodati još 1-2 kašike brašna. Testo treba da bude gušće nego za palačinke.
Pripremiti posudu sa poklopcem tiganj ili šerpu, namazati puterom i staviti papir (okrulog oblika) za pečenje, pa opet puterom premazati papir.
U posudu sipati trećinu dobijenog testa, rasporediti od gore jagode pa preliti ostatkom testa preko jagoda. Poklopiti tiganj i peći 15 minuta. Nakon toga prevrnuti kolač na tanjir i vratiti da se ispeče druga strana desetak minuta.Odstarniti papir. Poklopiti poklopcem.
Kada se kolač prohladi posuti šećerom u prahu i seći na trouglove.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.