Šljive su nam tu nekako na izmaku sezone bliži se jesen, sigurno se pripremaju fini pekmezi, džemovi i slatko sa orasima.
Među receptima sa šljivama koje prelistavamo dosta kolača ima sa posipanjem puterastih mrvica, tako jedan interesantan kolač sa šljivama kažu bavarski streusel kolač, zatim se pominje italijanska sbriciolata, crumble, možemo kolač nazvati i lenja pita ili prhka, još bolje čupava pita.
Pa kada smo već u kuhinji da isprobamo ovaj jednostavan recept za fin, ukusan i sočan kolač sa šljivama i mrvičastim posipom. Jako je dobar, a tako jednostavan za izradu.
Šta nam je sve potrebno:
Za donje testo:
- 250g brašna
- 125g putera
- 125g šećera
- 2 jaja
- 50ml jogurta
- vanilin šećer
- naribana korica limuna
- prašk za pecivo
Za fil:
- 1kg šljiva
- 75g šećera
Za posipanje:
- 150g brašna
- 100g šećera
- 100g putera
- prstohvat soli
- kašičica cimeta
Način pripreme:
Šljive oprati, očistiti, iseći na četvrtine i posuti šećerom.
Jaja umutiti sa šećerom, dodati vanilin šećer, narendanu koricu limuna, brašno pomešano sa praškom za pecivo, jogurt, i na kraju rastopljen puter. Sve pomešati i sjediniti.
Testo za posipanje napraviti na sledeći način. Pomešati brašno,šećer, prstohvat soli i cimet, potom dodati hladan puter narezan na kockice, prstima utrljati u brašno sve dok testo ne postane mrvičasto. Smesu odložii u frižider.
Kalup za pečnje namazati puterom pa sipati testo. Sada po testu rasporediti šljive, neka urone u testo. Šljive prekriti mrvičastim posipom.
Kolač peći 40 minuta na temperaturi od 180°C.
Pre serviranja kolač sa šljivama posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.