kolač sa višnjamaFoto: Shutterstock/Ivanna Pavliuk

Kolač sa višnjama je jedna od omiljenih poslastica svih generacija koja nas uvek vraća u detinjstvo. Jednostavan recept koji se sastoji od sočnog biskvitnog testa i puno kiselkastih osvežavajućih višanja predstavlja savršen balanas različitih ukusa i tekstura kome je teško odoleti.

Kolač sa višnjama jedan je od prvih asocijacija na pečene kolaće, a budući da je došlo hladnije vreme i krenula sezona rerne, ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih meseci. U nastavku pogledajte kako ovaj neodoljivi domaći slatkiš lako možete napraviti kod kuće, čak i ukoliko ste apsolutni početnik:

Kolač sa višnjama

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 300 g višanja (mogu i smrznute)
  • Prstohvat soli
  • Mleko po potrebi
Kolač sa višnjama - omiljeni desert svih generacija koji nas vraća u detinjstvo 1
Foto: Shutterstock/Whiteaster

Priprema:

  1. Ako koristite sveže višnje, operite ih i izvadite koštice. Ako su smrznute, pustite ih da se malo odmrznu i ocedite višak tečnosti.
  2. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.
  3. Umešajte otopljeni maslac i dobro promešajte.
  4. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući lagano. Po potrebi dodajte malo mleka da dobijete željenu konzistenciju.
  5. Na kraju, dodajte višnje i pažljivo ih umešajte u smesu.
  6. Zagrejte rernu na 180°C. Smesu izlijte u prethodno podmazan ili obložen pleh (20×30 cm) i pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.
  7. Kada je kolač sa višnjama gotov, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi pre nego što ga isečete.
  8. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili poslužiti sa kuglom sladoleda. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari