Koja količina soli je potrebna za pripremu kiselog kupusa? 1Foto: Lucky winner / Alamy / Alamy / Profimedia

Sezona pripreme zimnice je počela, a danas ćemo pažnju posvetiti soljenju, u nadi da imate neophodne sudove i odgovarajuće uslove za skladištenje.

Tokom hladnijeg vremena i sezone virusa koji kruže, kiseo kupus je pravi izbor u ishrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala. Takođe, podržava sistem za varenje, i ubrzava metabolizam, ali ovde ćemo stati, jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji ukus i trajanje.

Ukoliko se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmeriti 200 gr soli i sipati u toplu vodu, te mešati dok se ne otopi. Na ovaj način dobija se 4 % rastvor soli, a ako je posuda manja, potrebno je napraviti razmeru.

U svakom slučaju, tek kada se so otopi, voda se presipa u bure. Postupak se ponavlja sve dok se bure ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfonet, u bure od 120 litara sa 60 kg kupusa, staje 65 l rastvora, za šta je potrebno 2.6 kg soli.

Stručnjaci ne preporučuju da se ukupna količina soli preruči odjednom u vodu, jer se ne dobija homogena tečnost.

Za kraj, izdvajamo i to da je kupus potrebno držati pod vodom, a možete se poslužiti ukrštenim letvicama, piše CityMagazine.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari