Koja količina soli je potrebna za pripremu kiselog kupusa?

Ostavite komentar


  1. Koja količina soli je potrebna za pripremu kiselog kupusa?
    Moj odgovor na vaše pitanje: Potrebna je ista količina soli kao prošle, a i svih prethodnih godina.q

  2. Mislim da je i ovo važno da bi kiseli kupus uspeo , prvo napuniti bure po ovom vašem receptu posoliti koliko treba ali treba bure držati makar nedelju dana , dok ne počne da se oseća kiseli kupus, držati u kuhinji i pretakati u kuhinji a onda bure sa kupusom prebaciti na terasu , to je dobro jer se nikada ne zna kakvo će vas vreme zadesiti u vreme stavljanja kupusa, može biti ciča zima i tada je na terasi hladno i može celi postupak i trud propasti .
    Koje su glavice bolje , ako grešim neka me neko ispravi , bolje su one sa tankim lisovima, nabijene, nego one rastresite , ranije sam uvek kupovala Futoški (navodno) ali mi nije uspevao , verovatno što bure nisam držala prvo u kuhinji dok ne počne kiseljenje a onda sam ga trebala prebaciti na terasu .
    Videla sam prošle godine da mnogi kupuju ribanac na pijaci pa ga kisele kod kuće , pa ako možete da nadjete i objavite zaista provereni recept za ribanac kao i postupak stavljanja , sa čim bi bilo najbolje da se ribanac lupa odozgo a da to nije plastčna flaša , možda da stolari naprave neki malj od drveta pa time ?.

  3. Prijatelju , vidi se da nikada nisi stavljao kupus za zimu. Ne daj bože da neko uradi po vašem receptu , može odmah da ga baci.

  4. Čudo zvano kiseli kupus!
    Danima se emituju prilozi kako se kiseli (skupi!) kupus a postupak je krajnje jednostavan.
    Korak 1.Kupi kupus,beli crveni ili šareni,koliko želiš.
    Korak 2.Operi bure.
    Korak 3.Odsecu koren popreko za
    1 cm a zatim unakrst.Odstrani spoljne listove do zdravih i po potrebi operi.
    Korak 4.U svaku glavicu pri rađanju u bure staviti u onaj unakrsni presek po pola k.k. soli.
    Korak 5.U balon za vodu odmeriti
    5 litara vode pa dodaj 150 gr. soli.
    Promućkaj da se so rastvori pa sipaj u bure onoliko puta da se bure napuni do 10 cm iznad kupusa .Stavi plastičnu rešetku a preko nje bocu napunjenom vodom da se kupus ne podiže.
    Zatvoru bure i drži 4-5 dana na toplom do početka fermentacije a zatim iznesu na hladno da se proces uspori.
    Saveti:Za crvenu boju rasola ubaci pri ređanju dve prepolovljene cvekle.DA NE PRETAČETE KUPUS UBACITE PLASTIĆNO CREVO DO DNA PRI REĐANJU.Povrememo produvajte da se rasol razbućka.

  5. Stavljam kupusa po 60 kg.svake godine u dva bureta od po 60l.Burad nemaju slavinu,ne stavljam crevo.Tako radim već 40 godina.Izdubim koren,u to stavim so…kada prenoći…nakon 24sata pravim rastvor soli i vode …dobro izmešan da se so otopi.Polako sa strane sipam rastvor…da se so iz glavica ne spira.Tako dok kupus ne bude pokriven u rastvoru.Stavim plastičnu mrežu,sipam vodu u dve plastične flaše od po 1,5-2l.kakve imam.Poklopac od bureta ima nacije,zašrafim.Sutra dan proverim dali treba dodati rastvora …obično ne treba.Tako radim već 40 godina bez pretakanja,potrošnim soli ukupno za glavice i rastvor.3 kg Po 1kg.mi ode na svako bure u glavice.Treći kilogram podelim i postepeno solim rastvor.Kupus bude čvrst.E da,stavim po nekolika štapića rena (ren kada očistimo,isečem po dužini na trake štapiće(kako god).Nikad vam se ovako neće kupus pokvariti.Rasol uvek bistar.Još mi kupus stoji u stanu na terasi(terasa je zatvorena(postaklena).

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. i 24. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.