Med je namirnica koja sprečava infekcije, čuva zube i kosti, snižava holesterol, poboljšava varenje, ali i daje dosta energije našem telu.
Med sadrži oko 80 odsto šećera, a polovina od tih šećera je fruktoza (40 odsto). Tamniji med sadrži više gvožđa i bakra.
Med se sastoji od ugljenih hidrata, proteina i slobodnih amonokiselina, mineralnih materija, kao i vitamina, med sa većom količinom polena bogatiji je vitaminom C.
Vrednosti na 100g:
- Kalorija 304
- Ugljeni hidrati 82g
- Kalcijum 6mg
- Kalijum 52mg
- Natrijum 4g
Med spada u namirnice koje se lako vare. Brzo se i lako apsorbuje, međutim u krv ne dospevaju naglo velike količine glukoze i to zbog prisustva fruktoze.
Iako med ima visok glikemijski indeks, ne izaziva veliki skok šećera u krvi, međutim svakako osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom treba da paze na količinu unosa meda.
Posebno se preporučuje sportistima i ljudima koji troše veliku količinu energije. Ukoliko vežbate dobro je uključiti med u ishranu pre i posle treninga (u skladu sa planom ishrane i treninga).
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.