Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem te sadržati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo, prenosi agencija Hina.
„Telesni metabolizam je uporediv s kaminom“, kaže nemački nutricionista Heiko Griguhn. „Treba ga redovno puniti kako bi dobro radio“.
On zato preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno.
Ljudi koji žele izgubiti na težini često greše jer jedu retko i neredovno, kaže Griguhn. Nakon dugog razdoblja bez hrane, telo počinje čuvati energiju tako što sagoreva manje kalorija.
Uz to, ako pregladnite verovatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima. „Zato je bolje češće ‘prezalogajiti’, ali i to učinite mudro. Male porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim su u redu“, objasnio je.
Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvereni da im pomaže povremeni post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan.
Nedvosmisleno je da se za održavanje zdrave telesne težine u organizam ne sme uneti više kalorija nego što ih se potroši.
Zdrava ishrana ne uključuje samo „šta“ jesti, nego i „kako“.
Apetit i sitost reguliše mozak, tačnije hipofiza, kaže nutricionistkinja Birgit Schramm. Telo otpušta hemijske glasove koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno.
„Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osećaju sitosti koji mu organizam šalje“, objašnjava Schramm. Halapljivost za stolom čini suprotno.
„A žvakanje je priprema za probavu“, dodaje Schramm. „Komadići hrane treba da se razgrade u želucu i tankom crevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih pre dobro sažvaćete“.
Stručnjaci savetuju da se svaki komad hrane žvaće 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič, prenosi Hina.
Uz jelo je važno piti i dovoljno tečnosti. „To stimuliše proizvodnju probavnih sokova“, kaže nutricionistkinja Manuela Martin.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.