Koliko dugo ostatke hrane smemo da čuvamo u frižideru? 1Foto: BRETT STEVENS / ImageSource / Profimedia

Koliko dugo ostaci hrane traju zavisi od temperature i vremena.

Bilo da se radi o hrani za poneti ili domaćoj pripremi, ostaci hrane traju oko 3-5 dana u frižideru. Prethodno topla ili hladna kvarljiva hrana ostavljena na sobnoj temperaturi takođe traje samo 1-2 sata pre nego što je potrebno staviti je u frižider.

Ako ne čuvate ostale hrane pravilno ili je ostavite u frižideru predugo, bakterije će početi da se razvijaju na vašoj hrani i uzrokovaće njeno kvarenje. To može povećati rizik od bolesti izazvanih hranom, kao što je trovanje hranom.

Faktori koji utiču na rok trajanja ostataka hrane

Koliko dugo ostaci hrane traju zavisi od temperature i vremena. Bakterije brzo rastu na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa. Kada ostaci hrane uđu u ovaj temperaturni opseg, bakterije se mogu udvostručiti svake 20 minuta i pokvariti hranu. Treba samo oko dva sata da ostaci hrane ostavljeni na sobnoj temperaturi postanu neupotrebljivi.

Na višim temperaturama, iznad 32 °C, bakterije mogu brže rasti i pokvariti ostatke hrane za jedan sat. Čuvanje ostataka hrane u frižideru pomaže da se hrana održi na temperaturi od 4 °C i niže i usporava rast štetnih bakterija. Međutim, čak i ako brzo stavite ostatke u frižider, bakterije će početi da rastu na hrani i postati opasne nakon otprilike 3-4 dana.

Zamrzavanje ostataka hrane na ili ispod -17 °C zaustavlja rast bakterija koje uzrokuju kvarenje. Ipak, kvalitet i ukus hrane će se pogoršati nakon otprilike 3-4 meseca.

Kako sigurno čuvati ostatke hrane

Evo nekih osnovnih smernica za to koliko dugo možete ostaviti ostatke hrane napolju:

Topla hrana: Stavite ostatke hrane u frižider dva sata nakon kuvanja ili uklanjanja iz grejnog aparata (kao što je spor kuvar ili drugi grejač).
Hladne kvarljive namirnice: Stavite u frižider namirnice kao što su živina, meso, riba i mlečni proizvodi unutar dva sata.
Visoke temperature: Stavite ostatke hrane u frižider unutar jednog sata ako ste napolju na vrućini ili imate hranu u vrućem automobilu.

Podelite velike količine u više plitkih posuda kada čuvate ostatke hrane u frižideru ili zamrzivaču. Ovo će pomoći hrani da se brže ohladi na sigurne temperature. Ova metoda je posebno važna za hranu poput supe i celih pečenja, koje se dugo hlade.

Na primer, veliko pečenje može i dalje biti toplo u sredini nakon dva sata u frižideru, omogućavajući bakterijama da rastu, dok će manje porcije mesa do tada već biti hladne, usporavajući rast bakterija.

Izbegavajte čuvanje ostataka hrane u pretrpanom frižideru, što smanjuje cirkulaciju vazduha potrebnu za pravilno hlađenje.

Pokrijte svoje ostatke hranom sa hermetičkim poklopcima, plastičnom folijom ili drugim ponovo upotrebljivim pokrivačima. Možete takođe umotati hladne kvarljive namirnice u zatvorenoj ambalaži, kao što je plastična folija ili vakuumvreće.

Održavanje ostataka pokrivenim i zatvorenim pomaže da se spreči ulazak više bakterija u vašu hranu. Takođe pomaže da vaša hrana zadrži vlagu i izbegne upijanje mirisa iz drugih namirnica koji mogu promeniti ukus vaših ostataka.

Zamrzavanje naspram hlađenja Ako ne planirate da jedete ostatke hrane u 3-5 dana, možete ih zamrznuti kako biste produžili njihov rok trajanja na 3-4 meseca. (Ostaci koji sadrže majonez, kremaste sosove i salatu od krompira se loše zamrzavaju ili ne ukusuju dobro nakon odmrzavanja).

Zamrznuti ostaci hrane mogu tehnički trajati neodređeno, ali zamrzavanje uklanja vlagu iz hrane, menjajući ukus i kvalitet tokom vremena. Zbog toga zamrznuti ostaci često gube mekoću, ukus, boju i sočnost.

Za najbolje rezultate, zamrznite ostatke odmah tako da su već na svom vrhunskom kvalitetu i ukusu. Kada ste spremni da jedete zamrznute ostatke, odmrznite ih u frižideru, hladnoj vodi ili mikrotalasnoj. Takođe morate pojesti odmrznute ostatke u roku od 3-4 dana, jer će se na odmrznutoj hrani početi razvijati bakterije.

Znaci pokvarene hrane

Pokvarena hrana obično je očigledna jer menja svoj izgled, miris i ukus. Uobičajeni znakovi da su vaši ostaci pokvareni uključuju:

Promena boje,
Promene u teksturi koje su lepljive, kašaste ili sluzave,
Buđ,
Neprijatan miris ili ukus, piše Health.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari