Koliko dugo kuvati jaja da žumance ne bude previše tvrdo ili mekano?
Žumance koje se mrvi. Belanca kao guma. Ovo su samo neki od problema sa kojima se suočavamo prilikom kuvanja jaja. Ne postoji način da pogodite pravo vreme kada treba da izvadite jaje iz ključale vode i dobijete ga baš onako kako želite.
Najjednostavnije kuvanje jaja ima svoje zakone, jer će i malo nepažnje rezultirati prekuvavanjem jaja.
Trikovi za savršeno kuvana jaja
Pazite na pukotine u ljusci. Čak i najmanja pukotina će izazvati razlivanje belanaca.
Ne kuvajte jaja direktno iz frižidera
Jaja je najbolje izvaditi iz frižidera najmanje deset minuta pre kuvanja kako bi se zagrejala na sobnu temperaturu i tako izbegla pucanje ljuske.
Počnite da kuvate u hladnoj vodi
Iako mnogi ljudi stavljaju jaja u vodu tek kada proključa, zapravo ih treba staviti u posudu sa hladnom vodom. Ako stavite jaje direktno u ključalu vodu, belance će postati gumeno. Naglo zagrevanje može izazvati pucanje ljuske.
Dodajte kašičicu soli
U dodiru sa solju i sodom bikarbonom, belance se stvrdne, što će zatvoriti sve rupe u ljusci i sprečiti curenje belanca.
Pazite da ne prekuvate
Ponekad tvrdo kuvana jaja mogu imati zeleni omotač oko žumanca. To se dešava usled reakcije sumpora iz belanaca i gvožđa iz žumanca koja se javlja kada se jaja kuvaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Da biste to izbegli, kuvajte jaja na nižoj vatri, ne duže od 12 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.