Ako imate previše tvrdo kuvanih jaja, ne morate ih jesti odmah. Možete ih bezbedno čuvati u frižideru. Rok trajanja može biti čak i duži nego što biste očekivali. Ali pazite, uskršnja jaja mogu biti sasvim drugačija.
Tvrdo kuvana jaja su popularna užina, doručak ili dodatak salati. A pošto smo ih tokom uskršnjih praznika mnogi od nas previše skuvali, ovih dana se pitamo koliko dugo su tvrdo kuvana jaja jestiva. Odgovor zavisi od načina skladištenja.
Kako bezbedno čuvati tvrdo kuvana jaja?
Američka uprava za hranu i lekove kaže da tvrdo kuvana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon kuvanja, bez obzira da li su oguljena ili ne. Jedna nedelja je vreme koje imate na raspolaganju da ih potrošite. Preporučljivo je da oguljena jaja čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici za skladištenje hrane. Jaja bez ljuske mogu se čuvati u nepokrivenoj posudi ili na polici u frižideru.
Šta je sa uskršnjim jajima koja držimo na stolu?
Ali postoji jedan veliki izuzetak koji treba imati na umu – pravilo od sedam dana ne važi za uskršnja jaja ako su bila van frižidera duže od dva sata, ili čak i manje ako je topao dan. Kuvana jaja koja nisu bila u frižideru duže od dva sata nikako ne treba jesti, kažu stručnjaci.
Kako znati da li je tvrdo kuvano jaje pokvareno?
Ako niste sigurni da li je tvrdo kuvano jaje još uvek jestivo, možete ga lako proveriti. Ako ima neprijatan miris ili promene u teksturi, bacite ga jer je verovatno pokvareno, piše n1info.si.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.