piletinaFoto: grublee / Shutterstock.com

Kuvanje ponekad može biti opasno. Iako su rizici relativno mali kada pripremate obrok u svojoj kuhinji, pečenje piletine ili kuvanje bilo koje vrste živine uvek dolazi sa rizikom od bolesti koje se prenose hranom, piše CentarZdravlja.

Međutim, ako znate kako da pravilno pripremite piletinu, možete biti sigurni i uživati u ukusnom obroku.

U nastavku saznajte kako pravilno kuvati, pržiti ili peći piletinu i na šta treba da pazite da biste izbegli kontaminaciju.

Zašto uvek treba da budete na oprezu?

Salmonela je bakterija koja se prenosi hranom i ona je odgovorna za više od milion slučajeva bolesti koje se prenose hranom svake godine.

Salmonela se uglavnom nalazi u sirovoj živini. Kada je živina pravilno kuvana, onda nema potrebe za brigom. Međutim, ako se nedovoljno kuva ili se njime nepravilno rukuje dok je sirova, to može dovesti do problema.

Saveti za kuvanje

Polako odmrznite smrznutu piletinu. Ako ste u žurbi, stavite piletinu u hermetički zatvoreno pakovanje ili plastičnu kesu i potopite je u hladnu vodu iz slavine.

Piletinu treba peći na 180 stepeni. Takođe, koristite termometar za meso da biste bili sigurni da je unutrašnja temperatura 75 stepeni. Ovo će eliminisati svaku mogućnost infekcije.

Prava temperatura i vreme

Ovaj vodič vam može pomoći da procenite koliko dugo ćete kuvati piletinu. Pošto rerne mogu imati male razlike u toploti, a komadi mesa mogu biti veći ili manji od proseka, važno je još jednom proveriti unutrašnju temperaturu mesa.

Polovine prsa sa kostima treba peći na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Ako ih kuvate, biće vam potrebno 35 do 45 minuta, dok su na roštilju gotove za 10 do 15 minuta.

Pileća prsa bez kostiju treba peći na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Isto vreme je potrebno za kuvanje, a ukusno belo meso sa roštilja gotovo je za šest do devet minuta.

Za pripremu pilećih bataka i bataka potrebno je 40 do 50 minuta, bilo da ih pečete ili kuvate. Gotovi su na roštilju za 10 do 15 minuta.

Krilca se peku 20 do 40 minuta, a kuvaju 35 do 45 minuta. Krilca na žaru su spremna za serviranje za osam do 12 minuta.

Uobičajene zablude i najbolji saveti

Nemojte se oslanjati na to kako izgledaju vaše pileće grudi da biste rekli da li su gotove. Ružičasto meso ne mora da znači da je nedovoljno pečeno. Slično, belo meso ne znači nužno da su sve bakterije ubijene.

Pazite na unakrsnu kontaminaciju ako sečete piletinu da biste proverili da li je gotovo. Kada sirova živina dođe u kontakt sa radnim površinama, noževima, pa čak i rukama, može ostaviti bakterije. Ove bakterije se mogu preneti sa površine na površinu i završiti u vašoj salati, na viljušci i na kraju u ustima.

Operite i temeljno dezinfikujte površine koje dolaze u kontakt sa sirovom živinom. Koristite papirne ubruse kako biste ih mogli baciti nakon što pokupite potencijalno zarazne čestice.

Priprema i skladištenje su takođe važni. Zamrznutu piletinu uvek odmrzavajte u frižideru, mikrotalasnoj pećnici ili zatvorenoj vrećici uronjenoj u hladnu vodu.

Piletinu uvek treba kuvati odmah nakon odmrzavanja. Veća je verovatnoća da će bakterije rasti na sirovom mesu koje je između četiri i 60 stepeni.

Kuvana pileća prsa treba ostaviti u frižideru dva sata od kuvanja. Vaši ostaci bi trebalo da budu bezbedni za jelo dva do tri dana nakon pripreme.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kuvanja i čišćenja?

  • Operite površine koje dolaze u kontakt sa sirovom piletinom,
  • Perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi nakon rukovanja sirovom piletinom,
  • Operite pribor toplom vodom sa sapunom nakon upotrebe na sirovom mesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari