Retko ko od nas razmišlja da priprema hrane u kućnim uslovima može da bude opasna. Ipak, pečenje piletine ili bilo koje vrste živine uvek sa sobom nosi opasnosti od zaraze, piše centarzdravlja.hr. U nastavku, saznajte kako pravilno da kuvate, pržite ili pečete piletinu, i na šta treba da pazite.
Zašto uvek treba da budete na oprezu?
Salmonela je bakterija koja se prenosi hranom i odgovorna je za preko milion slučajeva zaraze hranom svake godine.
Salmonela se uglavnom nalazi u sirovoj živini. Kada je ona pravilno pripremljena, tada nema brige. No, ako je nedovoljno pečena ili ako se s njom nepravilno rukuje dok je sirova, to može da dovede do problema.
Saveti za pripremu
Smrznutu piletinu polako odmrznite. Ako ste u žurbi, piletinu stavite u nepropusno pakovanje ili plastičnu kesu i potopite u hladnu vodu iz slavine.
Piletinu treba peći na 180℃. Takođe, pomoću termometra za meso proverite da li je unutrašnja temperatura 75 stepeni. To će otkloniti svaku mogućnost zaraze.
Prava temperatura i vreme
Ovaj vodič vam može pomoći da procenite koliko dugo treba termički da obrađujete piletinu. Budući da rerne mogu da se razlikuju, a komadi mesa umeju da budu veći ili manji od proseka, važno je još jednom da proverite unutrašnju temperaturu mesa.
Polovine grudi s kostima na 180 stepeni treba peći 30 do 40 minuta. Ako ih kuvate bit će vam potrebno 35 do 45 minuta, dok su na roštilju gotove za 10 do 15 minuta.
Pileća prsa bez kosti treba peći na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Isto vreme potrebno je i za kuvanje, a ukusno belo meso s roštilja spremno je za 6 do 9 minuta.
Za pripremu pilećeg bataka ili karabataka, bilo da pečete ili kuvate, potrebno je 40 do 50 minuta. Na roštilju su spremni za 10 do 15 minuta.
Krilca su pečena za 20 do 40 minuta, a kuvana za 35 do 45 minuta. Krilca s roštilja spremna su za serviranje u 8 do 12 minuta.
Uobičajene zablude i najbolji saveti
Nemojte se oslanjati na to kako vaša pileća prsa izgledaju da biste utvrdili da li su spremna. Ružičasto meso ne znači nužno da je nedovoljno pečeno. Slično tome, bijelo meso ne znači nužno da su sve bakterije ubijene.
Budite oprezni s unakrsnom kontaminacijom ako sečete piletinu da proverite da li je spremna. Kada sirova živina dođe u dodir s radnom površinom, noževima, pa čak i vašim rukama, za sobom može da ostavi bakterije. One umeju da se prenose sa površine na površinu i završe u vašoj salati, na viljušci i na kraju u ustima.
Operite i temeljno dezinfikujte površine koje dolaze u dodir sa sirovom živinom. Koristite papirne ubruse kako biste mogli da ih bacite nakon što pokupe moguće zarazne čestice.
Priprema i skladištenje takođe su važni. Smrznutu piletinu uvek odmrzavate u frižideru, mikrotalasnoj rerni ili zatvorenoj kesi potopljenoj u hladnu vodu.
Piletinu uvek treba kuvati odmah nakon odmrzavanja. Verovatnije je da će bakterije rasti na sirovom mesu koje je temperature između 4 i 60℃.
Kuvane pileće grudi treba odložiti u frižider na dva sata od kuvanja. Vaši ostaci hrane trebalo bi da ostanu sigurni za upotrebu dva do tri dana nakon pripreme.
Na šta paziti prilikom kuvanja i čišćenja?
- Operite površine koje dolaze u dodir sa sirovom piletinom.
- Operite ruke
sapunom
i vodom najmanje 20 sekundi nakon rukovanja sirovom piletinom. - Operite pribor vrućom vodom i deterdžentom nakon što ste ga upotrebili na sirovom mesu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.