Kada pravite roštilj za članove porodice ili prijatelje, potrebno je razmišljate o broju gostiju, povodu, da li će se na trpezi naći još nešto pored mesa. Takođe, ne treba zanemariti ni to koji pol je brojniji za stolom, jer je poznato da muškarci uglavnom imaju veći apetit, dok deca ne mogu puno da pojedu. Tek nakon što sve ovo sagledate, možete se zaputiti u kupovinu.
Količina mesa po osobi
Kod pripreme roštilja u našim krajevima, norma iznosi od 300 do 400 grama (sirovog) mesa po osobi. Uzmite u obzir to da se meso tokom pripreme “skuplja”, odnosno gubi oko 30% težine.
Takođe, nije svejedno koju vrstu mesa ćete staviti na rešetku roštilja, ako e reč o mesu bez kosti (poput svinjskog vrata) onda bi količina mesa trebalo da bude 300 grama po osobi.
Ako pripremate meso s kostima (kotleti) onda računajte na 400 grama dok je piletine potrebno oko 500 grama.
Koliko će biti priloga?
Ako ćete uz roštilj poslužiti nešto konkretnije priloge poput prebranca, krompir salate, prženog ili pečenog krompira i povrća sa žara, onda budite sigurni kako će se svakako pojesti manje mesa.
Svi razmišljamo kako je bolje da kupimo više svega, pa da pre ostane nego da “zafali”. Ostatke roštilja uvek možete da zapakujete svojim gostima koji ih mogu podgrejati za večeru ili sutradan za ručak.
Izvor: volim-meso.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.