Koliko je zdravo da jedete meso svaki dan: Evo od čega sve zavisi 1Foto: pedphoto36pm / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Meso je odličan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline i takođe sadrži hranljive materije kao što je vitamin B12.

Meso čini veliki deo ishrane mnogih ljudi. Dok su veganske i vegetarijanske dijete postale sve raširenije, pojavili su se paleo i keto načini života koji uključuju puno mesa. Mnogo je oprečnih mišljenja o tome da li je meso „zdravo“ i da li je u redu da ga konzumirate svaki dan, piše Delish.

„Zdrav je termin sa različitim značenjima u zavisnosti od toga koga pitate“, rekla je Rozmari Traut, programska direktorka kulinarske umetnosti i nauke o hrani na Univerzitetu Drekel.

Meso je odličan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, a sadrži i hranljive materije kao što su vitamin B12, gvožđe i cink.

„Proteini iz životinjskog mesa se apsorbuju i asimiliraju efikasno u poređenju sa drugim izvorima, kao što su biljni proteini“, objasnila je Traut.

I dalje možete dobiti sve aminokiseline putem biljne hrane, ali ćete morati da jedete dodatne proteine, kao što su pirinač i pasulj.

„Pored proteina i hranljivih materija, meso ima i masti i holesterola, a to varira od vrste do vrste. Previše masti može da izazove debljanje, što može da izazove metaboličke poremećaje, a utiče i na trigliceride i holesterol u krvi“, rekla je.

Koje meso je zdravo?

Pored toga, neko meso, poput slanine i delikatesnog mesa, može biti visoko obrađeno.

„Meso u koje su dodati sastojci kao što su so, šećer, nitrati ili dodata mast jer je deo suvomesnatog, prethodno upakovanog ili smrznutog obroka, i dalje obezbeđuje proteine, ali ćete dobiti i druge sastojke koji možda neće biti dobri za svakodnevno“, upozorio je stručnjak.

U sistemu ocenjivanja prerađene hrane postoje četiri grupe, od neprerađene i minimalno prerađene do ultra-obrađene. Meso poput bifteka i živine se smatra prvom grupom, dok su slanina, govedina i suvo meso deo treće grupe i smatraju se prerađenim. Pripremljeni proizvodi kao što su hamburgeri, viršle i pileći medaljoni smatraju se ultra-prerađenim.

Preporučeni dnevni unos je 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Ovo je minimalna količina koju ljudi treba da konzumiraju i variraće u zavisnosti od drugih faktora kao što je nivo aktivnosti itd.

„Iako ljudi ne moraju da jedu meso svaki dan, ako jedu adekvatne porcije zajedno sa hranom bogatom hranljivim materijama koja se uklapa u zdravu ishranu, svakodnevno jedenje mesa može biti prihvatljivo“, rekla je Loren Manaker, registrovana dijetetičarka.

Koliko je mesa zdravo jesti nedeljno?

Stručnjaci preporučuju konzumiranje ukupno 737 grama mesa, živine i jaja nedeljno. Međutim, mnogi ljudi jedu velike porcije mesa koje prevazilaze ove preporuke. Da bi smanjio veličinu porcija, Manaker je preporučila kombinovanje mesa sa biljnim proteinima.

„Ako tražite minimalno prerađenu hranu koja sadrži mnogo proteina, to svakako može biti argument da jedete meso svaki dan“, rekla je Traut i preporučila da konzumirate neprerađeno meso.

„Držite se svežeg mesa i kuvajte ga sami“, upozorila je ona.

Pored veličine porcije, Manaker je preporučila ograničavanje ultra-prerađene hrane i jedenje posnih komada mesa. To uključuje piletinu od belog mesa za živinu, odrezak za crveno meso i svinjsko meso.

Ono što jedete uz meso je jednako važno.

„Prilozi mogu dodati vlakna, mikronutrijente i druge važne faktore u vaš obrok“, primetila je Manaker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari