Kombinacija jogurta i ove namirnice odlična je za zdravlje creva 1Foto: StockphotoVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Ako započnete dan jednom čašom jogurta, to je dobar način da poboljšate zdravlje creva, ali ako dodate još jedan sastojak, vaša creva će vam biti više zahvalna.

Jogurt sadrži probiotske kulture koje pomažu u ravnoteži odnosa dobrih i loših bakterija u mikrobiomu vašeg creva, poboljšavajući varenje i opšte blagostanje.

Dok su prednosti jogurta za creva već impresivne, nova istraživanja sa Univerziteta Ilinois sugerišu da dodavanje jednog posebnog preliva – meda – može još više poboljšati ove efekte, prenosi klix.ba.

Studije koje je sproveo Univerzitet u Ilinoisu otkrivaju da med može da podrži probiotičke kulture u jogurtu, potencijalno povećavajući njegove zdravstvene prednosti. Međutim, šta to znači za vašu rutinu doručka?

Najveći izazov sa probioticima od jogurta je to što oni ne prežive uvek put od naših usta do našeg crevnog mikrobioma. Prema istraživačima, to je uglavnom zbog enzima u našim ustima, želucu i crevima. Ovi enzimi su neophodni za varenje i apsorpciju hranljivih materija, ali takođe mogu da smanje broj probiotika koji dospevaju u naša creva. Međutim, nakon tri studije, istraživači su otkrili da dodavanje male količine meda može pomoći ovim probioticima da prežive.

U prvoj studiji, sprovedenoj in vitro da bi se simulirala oralna, želudačna i crevna probava, istraživači su potvrdili svoju hipotezu da med od deteline može da poboljša stopu preživljavanja probiotika tokom varenja. Ova studija dokaza o konceptu bila je važan prvi korak, ali nije sprovedena na ljudima.

Nadovezujući se na ove nalaze, istraživači su sproveli drugu, odvojenu studiju da vide da li će se ovaj efekat preneti na ljude. Testirali su 66 zdravih odraslih osoba koje su konzumirale jogurt sa medom od deteline i jogurt bez meda. Rezultati su pokazali da je kombinacija meda i jogurta zaista poboljšala stopu preživljavanja probiotika u poređenju sa samim jogurtom.

Sprovedena je mala dodatna studija u kojoj su učesnici konzumirali jogurt sa običnim šećerom. Čak je i u ovoj studiji utvrđeno da med ima najveći uticaj na preživljavanje probiotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari