komisbrotFoto: Shutterstock/OlgaBombologna

Komisbrot, tradicionalni nemački voćni hleb koji se najčešće priprema za Božić, danas se pravi skoro svuda u svetu. U nemačkom gradu Drezdenu postoji čak i festival posvećen njemu, a mi vam danas predlažemo da za praznike sebe i svoje najdraže počastite komisbrotom po receptu čuvenog Džejmija Olivera!

Komisbrot odlikuje bogat ukus koji potiče od obilja suvog i koštunjavog voća, raznih začina, te neodoljivog marcipana! No, ono što je odlično u vezi sa ovim receptom jeste to što ga lako možete modifikovati i prilagoditi sopstvenom ukusu. Slobodno izbacite neki od sastojaka ukoliko ga ne volite (sušeno voće, kandiranu koru pomorandže…), te dodajte neki drugi svoj omiljeni, i tako kreirajte svoj autentičan komisbrot. Detaljan recept za ovaj, mnogima omiljeni, praznični slatkiš pogledajte u nastavku:

Komisbrot po receptu Džejmija Olivera

Sastojci:

  • 275 g brašna
  • 225 g marcipana
  • 125 ml mleka
  • 100 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g suvih višanja
  • 50 g putera
  • 50 g ušećerene kore pomorandže
  • 40 g suvih brusnica
  • 25 g šećera
  • 25 g badema
  • 25 g pistaća
  • 7 g instant kvasca
  • 2 kašike ruma
  • 1 pomorandža
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice zimskih začina (mešavina cimeta, karanfilića, muskatnog oraščića, đumbira u prahu…)
  • 1/4 kašičice kardamoma
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • šećer u prahu
  • marcipan, po želji
Za praznike napravite ovaj preukusan komisbrot po receptu Džejmija Olivera i oduševite svoje najdraže 1
Foto: Shutterstock/Serenko Natalia

Postupak:

  1. Ušećerenu koru i višnje sitno iseckajte, a koru pomorandže izrendajte.
  2. Suvo voće pomešajte sa korom pomorandže i prelijte sokom od ceđene pomorandže; sve prebacite u tiganj, prelijte rumom i sačekajte da provriti. Sklonite sa vatre i ostavite 1-2 sata da voće upije tečnost.
  3. Zagrejte malo mleka u činiji (ne treba da provri) i sklonite sa vatre; dodajte suvi kvasac i šećer, dobro izmešajte i ostavite 5 – 10 minuta da se kvasac aktivira (dok se ne pojavi pena na vrhu).
  4. Pomešajte brašno, začine, 1/2 kašičice soli i kvasac.
  5. U dublju činiju sipajte puter, jaje i vanilu i dobro promešajte. Dodajte i brašno sa začinima, pa sve dobro sjedinite mikserom, tako da dobijete homogeno i elastično testo.
  6. Ostavite testo na toplom mestu pokriveno plastičnom folijom.
  7. Bademe i pistaće iseckajte na veće komade (bademe možete zameniti i lešnicima).
  8. Iz voća koje je natopljeno tečnošću ocedite polovinu tečnosti, a ostatak prebacite u testo, zajedno sa suvim voćem.
  9. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga rukom oko minut; oblikujte testo u ovalni oblik, dužine približno 25 cm.
  10. Po želji, možete staviti marcipan u sredinu testa; deo testa oko marcipana premažite mlekom i dobro pritisnite testo da sav marcipan bude pokriven.
  11. Prebacite testo u kalup za pečenje koji ste podmazali uljem ili obložili pek papirom i ostavite da naraste (dok se ne udvostruči), oko 45 minuta do sat vremena, pokriveno plastičnom folijom.
  12. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Pecite komisbrot 30-40 minuta, dok ne porumeni.
  13. Sačekajte da se komisbrot ohladi, pa ga obilno pospite šećerom u prahu. Secite na kriške, poslužite uz čaj, kafu ili kuvano vino i uživajte. Prijatno!

Izvor: gastro.24sata.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari