Kondenzovano mleko je mleko iz kojeg je odstranjena veća količina vode, čime se dobija gusti i sladak proizvod. Obično se pravi kuvanjem mleka uz dodavanje šećera, što omogućava da mleko postane koncentrisano i da se poveća njegov rok trajanja. Koristi se u pripremi različitih deserata, kolača, kafe i mnogih drugih jela.
Kondenzovano mleko može biti zaslađeno (uz dodatak šećera) ili nezaslađeno, u zavisnosti od toga kako više volite i za šta planirate da ga koristite. Ovako dobijeno mleko odličan je izbor za poslastice koje podrazumevaju kremastu notu i posebnu slatkoću, kao što je čuveni kolač trileće. Osim toga, njime možete filovati i palačinke, torte i razna peciva, a ako želite da kondenzovano mleko napravite kod kuće, u nastavku pogledajte jednostavan recept:
Kondenzovano mleko
Sastojci:
- 1 šolja (240 ml) mleka u prahu
- 1/2 šolje (120 ml) vruće vode
- 1/2 šolje (100 g) šećera
- 2 kašike (30 g) neslanog putera ili margarina (opciono, za kremastiju teksturu)
Priprema:
- U velikoj posudi, pomešajte mleko u prahu i šećer. Dodajte vruću vodu i dobro promešajte dok se sve ne rastvori i ne postane glatka smesa. Ako koristite puter ili margarin, dodajte ga u ovoj fazi i mešajte dok se potpuno ne rastopi i ne sjedini.
- Prebacite smesu u posudu i ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Smesa će se postepeno zgusnuti dok se hladi.
- Kada se kondenzovano mleko ohladi, možete ga koristiti odmah ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, do dve nedelje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.