Novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Food and Function otkrilo je da je konzumacija celih jaja povezana s većom mineralnom gustoćom kostiju.
Namirnice bogate kalcijumom, poput lisnatog povrća i mlečnih proizvoda, dugo su se smatrale najzdravijim izborom za kosti, ali takvih namirnica ima više.
Ovo novo istraživanje moglo bi da doda jaja na listu namirnica koje smanjuju rizik od osteoporoze, iako nije prvo koje sugeriše takvu vezu. Ono što ga čini verodostojnim je činjenica da je uključivalo više učesnika nego prethodne studije.
Istraživanje veze između jaja i gustine kostiju
Naučnici Čen, Hang, Liu i Ši osmislili su studiju koja je obuhvatila više od 19.000 ljudi i koristili su podatke prikupljene od 2005. do 2010. godine, od 2013. do 2014. i od 2017. do 2018. godine.
Istraživači su imali pristup mineralnoj gustini kostiju učesnika, kao i podacima o količini konzumiranih jaja. Otkrili su da su učesnici koji su konzumirali najmanje dva velika jaja dnevno imali znatno veću gustinu butne kosti i kičme. Niska mineralna gustina kostiju je znak osteoporoze i pokazatelj krhkosti kostiju.
Kako jaja mogu održati kosti zdravim
Jaja su dobro poznata kao niskokalorična hrana za doručak, a takođe i zato što sadrže umerenu količinu proteina. Međutim, oni nisu prva namirnica na koju većina ljudi pomisli kada je u pitanju zdravlje kostiju jer nemaju značajnu količinu kalcijuma. Ali prema ovoj novoj studiji o hrani i funkciji, čini se da jaja aktiviraju grupu telesnih enzima zvanih alkalna fosfataza, koji mogu ojačati kosti.
Pored ovog enzimskog efekta, jaja su takođe bogata nekoliko hranljivih materija koje podržavaju zdravlje kostiju, kao što je vitamin D koji promoviše apsorpciju kalcijuma i proteini koji učestvuju u metabolizmu kalcijuma i fosfora i cinka, na primer.
Koliko jaja dnevno možete jesti?
Debata o zdravlju jaja oduvek je bila puna zabrinutosti zbog visokog holesterola i kardiovaskularnih bolesti.
Međutim, istraživanja sugerišu da jaja mogu biti deo ishrane zdrave za srce, a stručnjaci čak podstiču ljude da svakodnevno jedu jaja kao izvor visokokvalitetnih proteina. Naime, istraživanja pokazuju da umerena konzumacija jaja – oko jedno do dva cela jajeta dnevno – ne utiče značajno na nivo holesterola kod zdravih ljudi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.