Konzumiranje majoneza i margarina povećava rizik od ove neizlečive bolesti 1Foto: Valentyn Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

 

U slučaju da na hleb volite da mažete margarin s džemom ili pak u sendvič stavite majonez, ova jednostavna zamena pomoći će vam pri smanjenju rizika od demencije za čak 28 odsto, prenosi Healthline.

 

Šanse za prevenciju ove bolesti mogu se povećati ako jednu kašičicu margarina ili majoneza zamenite jednom kašičicom maslinovog ulja. Zdravstvene prednosti maslinovog ulja su poznate već neko vreme. Pored borbe protiv demencije, pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i druga zdravstvena stanja.

Tokom 30 godina, istraživači sa Harvarda proučavali su podatke o smrti i ishrani više od 90.000 Amerikanaca. U ovom periodu od demencije je umrlo više od 4.749 ljudi.

Oni koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imali su 28 odsto manji rizik od umiranja od demencije u poređenju sa onima koji su ga retko ili skoro nikada konzumirali, otkrili su istraživači. Iako je istraživanje pokazalo da su oni učesnici koji su konzumirali maslinovo ulje zapravo imali sveukupno zdraviju ishranu, čak i oni koji nisu jeli zdravo i konzumirali maslinovo ulje imali su zdravstvene beneficije.

Razlozi zašto je maslinovo ulje tako dobro za zdravlje još nisu u potpunosti poznati. Prema rečima glavnog istraživača, doktorke En Džuli Tesijere, maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima i sadrži jedinjenja sa antioksidativnim delovanjem koja štite mozak.

„Neki od njih mogu da pređu krvno-moždanu barijeru i direktno utiču na mozak. Takođe je moguće da maslinovo ulje indirektno utiče na zdravlje mozga utičući na kardiovaskularni sistem“, rekla je doktorka, te dodala:

„Odabir maslinovog ulja, prirodnog proizvoda, umesto prerađenih masti poput margarina i majoneza, svakako može da smanji rizik od ove smrtonosne bolesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari