Konzumiranje ove dve namirnice povećava rizik od demencije, a skoro svakodnevno se nalaze na trpezi 1Foto: Clarissa Leahy / ImageSource / Profimedia

 

Svakim danom sve smo više svesni koliko je ishrana važna za naše zdravlje. Poznato je da redovna konzumacija određenih namirnica povećava rizik od gojaznosti ili prekomerne težine, kao i visokog holesterola, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i masne jetre.

Možda je manje poznata činjenica da naša ishrana takođe može uticati na verovatnoću razvoja demencije. Reč je o sindromu ili grupi simptoma povezanih sa gubitkom kognitivnih funkcija, kao što su pamćenje, mišljenje, orijentacija, sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i slično.

Nova studija sprovedena pre nekoliko dana otkrila je da hrana pripremljena u prethodno korišćenom ulju može izazvati degeneraciju mozga i demenciju. Ovo se odnosi na prženu restoransku hranu koja se priprema u ulju koje se ponovo koristi iznova i iznova.

Dve popularne namirnice koje bi se stoga mogle smatrati rizičnim su pomfrit i pržena piletina. Jer jedenje hrane pripremljene u ponovo korišćenom ulju može izazvati neurodegeneraciju mozga.

U okviru istraživanja, autori studije podelili su ženke pacova u pet grupa.

Svaka grupa je dobijala ili standardnu hranu samu ili hranu sa 0,1 mililitar nezagrejanog susamovog ulja, nezagrejanog suncokretovog ulja, ponovo zagrejanog susamovog ulja ili ponovo zagrejanog suncokretovog ulja, tokom 30 dana. Za simulaciju ponovno korišćenog ulja za prženje korišćena su ponovo zagrejana ulja.

U poređenju sa drugim grupama, glodari koji su dobijali zagrejano susamovo ili suncokretovo ulje pokazali su povećan oksidativni stres i upalu u jetri. Ovi isti glodari su takođe pokazali značajna oštećenja u debelom crevu koja su izazvala promene u endotoksinima i lipopolisaharidima, toksinima koje oslobađaju određene bakterije.

„Kao rezultat toga, metabolizam lipida u jetri je značajno izmenjen i transport važne omega-3 masne kiseline DHA u mozgu je smanjen. To je zauzvrat rezultiralo u neurodegeneraciji, što je bilo evidentno kod pacova u histologiji mozga koji su konzumirali zagrejano ulje, kao i kod njihovih potomaka“, rekla je vođa studije Keterisan Šanmugam za Dejli ekspres.

Neurodegeneracija mozga je proces u kome dolazi do progresivnog pogoršanja i gubitka funkcije nervnih ćelija u mozgu. Ovaj proces može biti povezan sa različitim bolestima i stanjima, uključujući neurodegenerativne bolesti kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, Hantingtonova bolest i razne oblike demencije, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari