Postoje određene zdravstvene koristi od konzumiranja sira, ali kao i u slučaju drugih namirnica, ako preterate, možete očekivati javljanje raznih simptoma, od najbezazlenijih do onih ozbiljnijih.
Upala zglobova
Možda ne asocirate bolove u zglobovima s ishranom, no Dženi Stenford, doktorka za lečenje gojaznosti, objašnjava da mlečni proizvodi mogu uzrokovati upalne procese u vašem telu jer “povećavaju aktivnost imunog sistema što onda podstiče upalne hormone da rade prekovremeno“.
„To može biti uzrok bola i upala“, objašnjava ona, prenosi N1 Hrvatska.
Povišen holesterol
Genetske predispozicije igraj uglavnu ulogu, ali i ishrana je bitna. Sir može značajno povećati nivo holesterola u vašem telu se konzumira preterano. „Redovno jedenje sireva s visokim udelom masnoće može povećati ‘loš holesterol'“, objašnjava lekar Kris Mor i dodaje kako to može povećati rizik od srčanih bolesti.
Umor
Preveliko konzumiranje sira može izazvati umor.
Umor je često povezan s hroničnom upalom, no on je vrlo nespecifičan simptom pa može značiti i mnoštvo drugih stvari, tvrde stručnjaci.
Nadutost
“Uobičajeno je da neko ko je intolerantan na laktozu oseća posledice u vidu nadutosti“, kaže dr Ešvin Šarma i dodaje: „To je zato što se bore s razgradnjom laktoze, koja uzrokuje ispuštanje masnih kiselina i gasova u želucu.“
Međutim, napominje da je to relativno česta nuspojava konzumiranja previše sira.
„Telo nije naviknuto na unos toliko količine jedne namirnice, pogotovo mlečnih proizvoda. To može dovesti do neugodnih simptoma poput osećaja nadutosti“, kaže dr Šarma.
Gojenje
Gojenje takođe može biti znak da jedete previše sira—posebno ako je ostatak vaše ishrane zdrav i uravnotežen.
“Sir je kaloričan i ima puno masti. Ako primetite brzo povećanje telesne težine, naročito ako niste učinili druge značajne promene u svom načinu života, to bi moglo da znači da je sir glavni krivac“, smatra Mor.
On kaže da ako vam se to dogodi, možda bi bilo dobro smanjiti porcije i koliko često jedete sir.
„Razmislite o tvrđim sirevima s više ukusa kao što je parmezan“, savetuje dijetetičar.
Problemi s kožom
Akne mogu imati niz uzroka, od hormonalnih promena do korišćenja pogrešnih sredstava za čišćenje lica. Vaša ishrana takođe može podstaći javljanje bubuljica, naročito ako konzumirate puno sira i drugih mlečnih proizvoda.
“Problemi s kožom i akne često su uzrokovani upalom, koja se može direktno pripisati konzumiranju prevelike količine sira i drugih mliečnih proizvoda. Višak mlečnih proizvoda takođe može povećati aktivnost znojnih žlezda, što takođe može uzrokovati akne”, kaže Stenford.
Anemija
Postoji jedna suptilna nuspojava konzumiranja previše sira. Naime, kod nekih ljudi može da se razvije anemija, uzrokovana nedostatkom gvožđa.
Unošenje previše kalcijuma može ometati apsorpciju gvožđa. Znakovi anemije izazvani nedostatkom uključuju bledu boju kože, otežano disanje i umor.
Gorušica
Ako često imate gorušicu, naročito ubrzo nakon što pojedete sir ili druge mlečne proizvode, to verovatno znači da je vreme da smanjite unos ove namirnice.
“Sir je bogat mastima, a masna hrana može da uspori varenje hrane“, objašnjava Šarma.
„Donji ezofagealni sfinkter je mišić koji deluje kao ventil između jednjaka i želuca. Masna hrana poput sira može ga opustiti, dopuštajući želudačnoj kiselini da se vrati u jednjak. To znači da želudac proizvodi više kiseline za razgradnju masti i može izazvati refluks kiseline, što dovodi do gorušice“, kaže dr Šarma.
Proliv ili gastrointestinalne tegobe
Prema Šarmi, budući da je sir bogat mastima, konzumiranje velikih količina može opteretiti digestivni sistem i uzrokovati proliv. “Masnoća stimuliše creva, što može ubrzati probavu i uzrokovati retku stolicu”, kaže.
Lekar napominje da su neki ljudi osetljiviji na pojavu proliva kada jedu sir, uključujući one koji ne podnose laktozu ili su osetljivi na aditive, konzervanse i veštačke sastojke koji se nalaze u prerađenoj hrani.
„Međutim, svako može iskusiti ovaj simptom ako pojede previše sira“, upozorava Šarma.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.