Istraživači sa Harvarda upozoravaju da konzumiranje samo dve porcije crvenog mesa nedeljno može značajno da utiče na pojavu dijabetesa.
Sveobuhvatna studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition razmatrala je izbor hrane i otkrila da se rizik od dijabetesa može povećati sa prekomernim unosom crvenog mesa.
Međutim, istraživači ističu da zamena ovog mesa zdravim, biljnim proteinima, poput orašastih plodova ili mahunarki, ili umerenim količinama mlečnih proizvoda, može pomoći u smanjenju rizika od razvoja ove bolesti.
Istraživači su pregledali podatke iz prethodnih studija koje su uključivale ukupno 216.695 učesnika. Navike u ishrani ove populacije procenjivane su putem upitnika o učestalosti uzimanja hrane svake dve do četiri godine do 36. godine. Za to vreme, više od 22.000 učesnika razvilo je dijabetes tipa 2.
Obimni pregled je naveo naučnike da zaključe da je konzumacija prerađenog i neprerađenog crvenog mesa značajno povezana sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Oni koji su konzumirali najveće količine crvenog mesa bili izloženi 62 posto većem riziku od onih sa najmanjim unosom.
Za razliku od ovog procenta, oni koji su konzumirali hranu zasnovanu na biljnim izvorima proteina poput orašastih plodova i mahunarki imali su 30 odsto manji rizik, dok su oni koji su crveno meso zamenili mlečnim proizvodima smanjili rizik od razvoja dijabetesa za 22 odsto.
Pa, koja količina crvenog mesa je dozvoljena?
„S obzirom na naše nalaze i prethodni rad drugih, ograničenje od oko jedne porcije crvenog mesa nedeljno bi bilo razumno za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje i blagostanje“, rekao je profesor i autor studije dr Valter Vilet, a prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.