Engleska je zemlja porekla ovog interesantnog slatkiša. Kada pomislimo na krambl onda je to asocijacija na jabuke (originalni recept je sa jabukama), uz puter, brašno i šećer.
Recept je godinama dograđivan pa se sada pravi sa drugim vrstama voća, kao i miksevima voća, sa različitim vrstama šećera, bademima, orasima. Na kraju, ovaj desert je u isto vreme i hrskav i sočan.
Šta nam je sve potrebno:
- 600 g jagoda
- 100 g šećera
- 2 kašike gustina
Testo za krambl:
- 125g putera iz frižidera
- 150g brašna
- so, šećer
- 2-3 kašike ledene vode
- 50 g žutog šećera
puter za premazivanje kalupa
sladoled (po želji)
Način pripreme:
Jagode operite, osušite, naseckajte na kolutove ili četvrtine, pospite šećerom i dodajte gustin.
Kalup za pečenje (keramički je idealan), namazati puterom, posuti šećerom 1-2 kašike. Potom jagode stavimo u kalup.
U posebnoj posudi promešajte brašno, so, šećer, žuti šećer, hladan puter, iseckan na kocke, hladnu vodu i sve umešajte rukama da dobijete mrvice. Dobijenom smesom prekrijte voće. Peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Krambl servirati topao, sa kuglom sladoleda na vrhu.
NAPOMENA: Krambl u prevodu znači mrvi se, raspada se i zato kora od putera i brašna treba da se mrvi. U testo možete dodati npr. listiće badema i ovsene pahuljice, ne više od dve kašike. Vrlo ukusan i lagan letnji desert.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.