Ako zaista želite da smanjite globalno zagrevanje, prestanite da jedete meso. To je rezultat istraživanja japanskoga Nacionalnog zavoda za stoku i pašnjake iz Cukube koji je objavljen u naučnom časopisu „Animal Science Journal“ u Briselu.
Cilj istraživanja bila je procena uticaja uzgoja stoke na životnu sredinu, a utvrđeno je da jedenje jednog kilograma mesa proizvede više gasova s efektom staklene bašte nego tri sata vožnje automobilom.

Ako zaista želite da smanjite globalno zagrevanje, prestanite da jedete meso. To je rezultat istraživanja japanskoga Nacionalnog zavoda za stoku i pašnjake iz Cukube koji je objavljen u naučnom časopisu „Animal Science Journal“ u Briselu.
Cilj istraživanja bila je procena uticaja uzgoja stoke na životnu sredinu, a utvrđeno je da jedenje jednog kilograma mesa proizvede više gasova s efektom staklene bašte nego tri sata vožnje automobilom.
Istraživači su proučili životni ciklus prosečne krave koja se uzgaja zbog mesa, uključujući proizvodnju i prevoz stočne hrane, upravljanje farmom i klanicom i uklanjanje otpada. Mereni su potrošnja energenata, proizvodnja metana u probavnom sistemu krave i zagađivanje voda otpadom sa farme, što sve smanjuje procenat kiseonika u vazduhu i sposobnost upijanja ugljen-dioksida.
Od 4,55 tona gasova s efektom staklene bašte, koliko ih proizvede u svom kratkom životnom veku krava koja se uzgaja zbog mesa, otprilike jedna trećina otpada na metan koji ona ispusti u atmosferu iz svoga probavnog trakta, a većina od preostale tri tone nastane kao posledica upotrebe energenata za proizvodnju i prevoz stočne hrane. Tome treba dodati i zagađenje do kojeg dolazi dok se meso prevozi od klanica do tržišta.
Istraživanje to nije obuhvatilo, jer te razdaljine nisu standardizovane i kreću se od nekoliko do nekoliko stotina kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari