U podnožju Alpa, u Nemačkoj i Austriji, pripremaju odličnu krem čorbu od špargli. Topla, kremasta i okrepljujuća, baš kakva treba da bude u tim predelima.
Špargle se koriste od aprila do juna meseca. Pored čorbe špargle se pripremaju i na druge načine, kao salata, zapečene sa jajima, umotane u slaninu, prelivene sosom, na roštilju, prelivene samo maslinovim uljem ili puterom, može se jesti i sveža.
Špargle su svakako plemenito povrće i pravi delikates, nailazimo na zelene i bele špargle. Naš recept je od zelenih špargli.
Šta nam je sve potrebno:
- veza špargli
- 1 glavica luka (srednja)
- 2 čena belog luka
- so, biber
- maslinovo ulje
- 750 ml bujon (fond, kocka od povrća ili voda)
- 250 ml pavlake za kuvanje
- komad putera
- dve kašike gustina
Način pripreme:
Špargle oprati, odseći donje delove (oko 1 cm), drvenasti su, bacite ih. Vrhove takođe odseći, blanširati 1-2 minute u vreloj vodi, izvaditi, potom staviti u posudu sa vodom u koju smo dodali kockice leda kako bi zadržale lepu zelenu boju.
Maslinovom ulju dodati komadić putera, propržiti sitno iseckani luk, beli luk dodati špargle isečene na dužinu 2-3 cm, naliti bujonom, ostaviti da se kuva 15-20 minuta, dodati so i biber.
Štapnim mikserom sadržinu izblendirati, na kraju dodati pavlaku za kuvanje, i dve kašike gustina razmućene u hladnoj vodi, prokuvati još par minuta. Servirati u dublju činijicu, ukrasiti vrhovima špargle koje ste blanširali, dodati još koju kap pavlake radi ukrašavanja, listić peršuna.
NAPOMENA: Špargle možete kupiti na pijacama, kao u velikim suprmarketima. Gustinu možete postići i dodavanjem brašna, propržiti na ulju zajedno sa lukom.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.