krompir salataFoto: Shutterstock/Pixel-Shot

Krompir salata je jelo koje retko ko ne voli. Izdašna i ukusna, ova salata može se jesti hladna ili topla, kao prilog ili glavno jelo, i to u raznim varijacijama.

Krompir salata  je idealno jelo za vrele letnje dane, kada su temperature jako visoke i kada nam prijaju nešto jednostavnija jela koja se brzo i lako spremaju. Iz tog razloga danas vam donosimo autentičan nemački recept za krompir salatu, koji lako možete prilagoditi svom ukusu i apetitu.

Sastojci za savršenu krompir salatu

Ukoliko ste se pitali koja je tajna savršeno izbalansirane i kremaste krompir salate, evo odgovora:

Krompir – preporuka je da se koristi krompir sa niskim sadržajem skroba (kao što je mladi krompir) jer lakše može da zadrži svoj oblik i slabije se raspada
Slanina – slanina (i njena mast) dodaje dobro poznati mesnati ukus izdašnoj salati od krompira
Luk – luk, kuvan u masnoći od slanine, daje još više složenosti i ukusa ovoj salati
Sirće – belo sirće daje finu pikantnu notu kao kontru kremastom krompiru i jakoj slanini
Šećer – malo belog šećera daje ukusnoj krompir salati suptilnu slatkoću
Začini i začinsko bilje – autentičan recept za nemačku krompir salatu podrazumeva so, biber i svež peršun, a vi slobodno budite maštoviti i poigrajte se i drugim notama

Koliko dugo može da traje krompir salata?

Ostatke ove salate od krompira možete čuvati u plitkoj, hermetički zatvorenoj posudi do pet dana u frižideru. Ponovo zagrejte u rerni, pokriveno folijom, da se krompir ne bi osušio.

Možete li se krompir salata zamrznuti?

Ova krompir salata zamrzava se bolje od nekih drugih recepata na bazi majoneza. Zamrznite (potpuno ohlađenu) krompir salatu do tri meseca, zatim odmrznite u frižideru i ponovo zagrejte u rerni.

Recept za krompir salatu

Sastojci:

  • 3 šolje oljuštenog krompira isečenog na kockice
  • 4 kriške slanine
  • 1 mali luk, isečen na kockice
  • ¼ šolje belog sirćeta
  • 2 kašike vode
  • 1 ½ kašike belog šećera, ili više po ukusu
  • 1 kašičica soli
  • ⅛ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:

  1. Stavite krompir u veliki lonac, pa prelijte vodom i kuvajte dok krompir fino ne omekša, ali ne da se raspada, oko 10 do 15 minuta. Ocedite i ostavite da se ohladi.
  2. Dok se krompir kuva, stavite slaninu u veliki duboki tiganj na srednje jakoj vatri. Pržite dok ne porumeni i postane hrskava, oko 10 do 12 minuta, okrećući po potrebi. Prebacite slaninu na tanjir obložen papirnim ubrusom, ostaviti da se ohladi, pa izdrobiti prstima na sitnije komade. Mast od slanine ostavite u tiganju.
  3. Luk kuvajte u masnoći od slanine na srednje jakoj vatri dok ne porumeni, 6 do 8 minuta.
  4. Sirće, šećer, vodu, so i biber sipajte u šerpu i stavite da provri.
  5. Kada provri, dodajte krompir i polovinu izmrvljene slanine. Kuvajte dok se ne zagreje, 3 do 4 minuta.
  6. Toplu krompir salatu prebacite u posudu za serviranje i pospite preostalom slaninom. Ukrasite peršunom i odmah poslužite. Prijatno!

Bonus savet:

Iako originalni recept podrazumeva 3 kašike šećera, to nekima može biti preslatko. Iz tog razloga, savet je da krenete sa 1 1/2 kašikom, a zatim, ukoliko je potrebno, dodate još malo. po svom ukusu.

Izvor: All recipes

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari