Krompir je jedna od najbitnijih namirnica u većini domaćinstava, ali može brzo proklijati ako se ne čuva u adekvanim uslovima.
Samo dve nedelje, ili u nekim slučajevima samo nekoliko dana nakon kupovine, krompir počinje da klija, truli i gubi čvrstinu ako se skladišti na pogrešan način, navodi „Express“.
Izlaganje prekomernoj svetlosti, naročito direktnoj sunčevoj svjetlosti, može podstaći klijanje krompira i doprineti da se naboraju i pozelene.
Pod uslovom da ostanu čvrsti na dodir, da nisu preterano naborani i da su klice male, krompir je bezbedan za jelo čak i nakon što proklija.
Međutim, postoji zabrinutost oko toksina u klicama krompira. Kako se krompir kvari, može prekomerno da proizvodi solanin, hemikaliju koja uzrokuje da pozeleni i ima gorak ukus.
Kako bi se to sprečilo, Lusija Vošbruk, direktorka prodaje i marketinga u kompaniji „Branston“, najvećem dobavljaču krompira u Velikoj Britaniji, podelila je svoje stručno znanje o pravilnom skladištenju krompira
Ona kaže: “Krompir skladište u frižideru može trajati više od tri puta duže u poređenju sa onim koji se čuva na sobnoj temperaturi.”
Ovo je potkrepljeno istraživanjem britanskog Akcionog programa za otpad i resurse koje pokazuje da bi skladištenje krompira na ovaj način potencijalno moglo uštedeti “100.000 tona otpada od hrane godišnje.”
“Trebalo bi podsticati čuvanje krompira u frižideru kako bi se produžio njegov životni vek”, dodala je Vošbruk, prenosi N1 Hrvatska.
Dok je pređašnji savet bio da krompir čuvate na hladnom, suvom i tamnom mestu, poput ormara, sada se predlaže da ga čuvate u frižideru na temperaturi nižoj od 5 ℃.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.