kukuruzni hlebFoto: Shutterstock/WS-Studio

Kukuruzni hleb, kao što mu ime govori, pravi se pretežno od kukuruznog brašna, što mu daje specifičan blago slatkast ukus, zrnastu teksturu i upečatljivu žutu boju.

Kukuruzni hleb je vrlo popularan u mnogim kulturama, naročito u Americi i u nekim delovima Balkana. Shodno tome, postoje razne varijacije na temu, pa tako kukuruzni hleb može biti mekši i sočniji, ili, pak, suvlji i hrskaviji, tako da podseća na proju. No, mi vam ovoga puta donosimo recept za ovu prvu varijantu koja je vrlo ukusna, meka i koja odlično ide kako uz slane, tako i uz slatke arome i dodatke:

Kukuruzni hleb

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 300 ml mleka (ili 200 ml mleka i 100 ml jogurta za mekšu teksturu)
  • 50 ml ulja (ili 100 g otopljenog maslaca)
Kukuruzni hleb - recept za savršen ukus, teksturu i boju 1
Foto: Shutterstock/Dmytro Mykhailov

Priprema:

  1. U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
  2. U drugoj činiji, umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje (ili otopljeni maslac) i dobro sjedinite.
  3. Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući drvenom kašikom ili mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete glatku masu. Ako je smesa pregusta, možete dodati još malo mleka, ali pazite da ne bude previše tečno.
  4. Ugrejte rernu na 180°C. Podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
  5. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite.
  6. Pecite oko 45 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe suva.
  7. Kada je hleb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Zbog svoje grublje teksture, kukuruzni hleb odlično ide uz neki fin kremasti potaž, razne mlečne proizvode i namaze, variva, ali je vrlo ukusan i ukoliko se jede za užinu sa malo putera i domaćeg džema. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari