Kukuruzni hleb, kao što mu ime govori, pravi se pretežno od kukuruznog brašna, što mu daje specifičan blago slatkast ukus, zrnastu teksturu i upečatljivu žutu boju.
Kukuruzni hleb je vrlo popularan u mnogim kulturama, naročito u Americi i u nekim delovima Balkana. Shodno tome, postoje razne varijacije na temu, pa tako kukuruzni hleb može biti mekši i sočniji, ili, pak, suvlji i hrskaviji, tako da podseća na proju. No, mi vam ovoga puta donosimo recept za ovu prvu varijantu koja je vrlo ukusna, meka i koja odlično ide kako uz slane, tako i uz slatke arome i dodatke:
Kukuruzni hleb
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 300 ml mleka (ili 200 ml mleka i 100 ml jogurta za mekšu teksturu)
- 50 ml ulja (ili 100 g otopljenog maslaca)
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj činiji, umutite jaja, pa dodajte mleko, ulje (ili otopljeni maslac) i dobro sjedinite.
- Polako dodajte tečne sastojke u suve, mešajući drvenom kašikom ili mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete glatku masu. Ako je smesa pregusta, možete dodati još malo mleka, ali pazite da ne bude previše tečno.
- Ugrejte rernu na 180°C. Podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
- Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite.
- Pecite oko 45 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe suva.
- Kada je hleb gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi.
- Zbog svoje grublje teksture, kukuruzni hleb odlično ide uz neki fin kremasti potaž, razne mlečne proizvode i namaze, variva, ali je vrlo ukusan i ukoliko se jede za užinu sa malo putera i domaćeg džema. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.