Kupus kifleKupus kifle, foto: Shutterstock

Kupus kifle su odlične za doručak, putovanja, večeru, užinu.

Kupus kifle se lako prave, a ostaju mekane nekoliko dana.

Evo recepta za kupus kifle

Sastojci za testo:

500 g brašna
150 ml toplog mleka
150 ml tople vode
1 supena kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja

Fil :

125 g margarina na sobnoj temperaturi
1 čaša punomasne kisele pavlake
2 jajeta
1,5 kašika brašna
1 kašičica soli
1 jaje za premazivanje
Susam za posipanje

Kupus kifle, priprema:

U posudu pomešajte suvi kvasac, šećer i jednu kašiku brašna (odvojenih od ukupnih 500 g). Dodajte toplo mleko, promešajte i pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom mestu da naraste najmanje 15 minuta.

Kada se kvasac zapeni, dodajte ostatak brašna, vodu, ulje i so. Sve dobro promešajte. Prebacite testo na radnu površinu i kratko ga mesite dok se ne sjedini. Umućeno testo vratite u posudu, pokrijte i pustite da odstoji na toplom mestu 30 minuta.

Dok testo raste, pripremite fil. Mutite margarin dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte kiselu pavlaku, jaja, brašno i so. Sve fino umutite. Ne brinite ako smesa ima grudvica – to je verovatno margarin koji će se otopiti tokom pečenja.

Kada je testo naraslo, prebacite ga na radnu površinu. Razvaljajte ga na debljinu od oko 1/2 cm u pravougaoni oblik (ne mora biti savršeno). Premažite filom celu površinu testa. Uvijte testo u rolat, kao štrudlu.

Isecite rolat na komade željene veličine i oblikujte ih u kifle. Premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom.

Pecite kifle u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene, oko 20-25 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari