kuvanje jajaFoto: Max4e Photo / Shutterstock.com

Da bi se postigla savršeno kuvana jaja, vreme kuvanja zavisi od toga kakvu konzistenciju želite – od meko kuvanih do tvrdo kuvanih jaja.

U nastavku pogledajte pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, uz napomenu da merenje vremena počinje nakon što voda proključa.

Pravila za kuvanje jaja

Meko kuvano jaje: 4 – 5 minuta

Meko kuvano jaje, s relativno tečnim žumacem i pomalo mekanim belancem. Idealno za serviranje u ljusci.

Srednje kuvano jaje: 6 – 7 minuta

Srednje kuvano jaje, s čvrstim belancem, dok je žumance kremasto, ali ne potpuno tečno. Ova verzija je savršena za salate ili kao dodatak ramen supama.

Tvrdo kuvano jaje: 9 – 12 minuta

Potpuno kuvano, tvrdo kuvano jaje, s čvrstim belancem i žumancem idealno je za klasična jela poput salate od jaja ili, jednostavno, za ljubitelje urednih, tvrdo kuvanih jaja koja se lako seku i serviraju.

@easyhealthdaily How long you should boil eggs #fyp #boiledegg #iloveeggs #egglovers #cookingtips #eggrecipe #cookingtips ♬ original sound – J_black🦋

Dodatni saveti

Nakon kuvanja, jaja stavite u hladnu vodu na nekoliko minuta kako biste zaustavili proces kuvanja i olakšali uklanjanje ljuske.

Standardno vreme kuvanja odnosi se na jaja srednje veličine. Ako koristite veća ili manja jaja, možda ćete morati da malo prilagodite vreme kuvanja, savetuje Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari