Loše vino nije dobro ni u čaši, a ni na tanjiru. Mnogi greše jer u jela dodaju vino, koje nikada ne bi pili. Naravno, šteta bi bilo „skuvati“ vrhunsko vino, ali ipak pripazite da ne pokvarite ručak dodavanjem lošeg vina u obrok.
Ako vam se kojim slučajem dogodi da ne ispraznite bocu, vino može da stoji u frižideru bar još nedelju dana, ako planirate da ga pijete. U slučaju da vam treba za kuvanje, onda mu je rok trajanja dve nedelje, piše Punkufer.
Saveti za kuvanje s vinom
- Što se vino duže kuva, to će u jelu biti manje alkohola – a ponekad za potpuno uklanjanje alkohola može biti potrebno čak 2,5 sata kuvanja.
- Suva bela i crvena vina najčešći su izbor za kuvanje. U koliko koristite crveno vino, izaberite ono u kojem ne dominiraju tanini jer nakon kuvanja mogu jelu dati gorku notu.
- I bela i crvena vina možete koristiti za deglaziranje tiganja, odnosno otapanje finih mesnih sokova koji su se skupili na dnu.
- Bela vina dobro idu s kremastim belim sosovima, rižotom i supama, a crvena se najbolje uklapaju s jelima od crvenog mesa.
- Bela vina je poželjno dodavati u obroke s piletinom, morskim plodovima i ribom, kao i ona u kojima dominira povrće.
- Školjke možete dinstati u mešavini bujona i vina kako bi dobile fantastičan ukus.
- Vino koje želite dodati sosovima s pavlakom za kuvanje najbolje je najpre zagrejati i kuvati dok se ne redukuje za polovinu, a potom dodati pavlaku za kuvanje.
- Nekoliko kašika vina dodaje se i u marinade kako bi meso omekšalo i bolje se karamelizovalo tokom pečenja.
- Može se kuvati i sa slatkim vinima koja su sjajna za poširanje voća – ili dodavanje umacima s buterom za plodove mora.
- Desertna vina, kao što su sherry, marsala ili porto, kuvari neretko dodaju desertima, često za mirisne slatke prelive i kremove.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.