kuvanje s vinomFoto: Daria Stock / Shutterstock.com

Loše vino nije dobro ni u čaši, a ni na tanjiru. Mnogi greše jer u jela dodaju vino, koje nikada ne bi pili. Naravno, šteta bi bilo „skuvati“ vrhunsko vino, ali ipak pripazite da ne pokvarite ručak dodavanjem lošeg vina u obrok.

Ako vam se kojim slučajem dogodi da ne ispraznite bocu, vino može da stoji u frižideru bar još nedelju dana, ako planirate da ga pijete. U slučaju da vam treba za kuvanje, onda mu je rok trajanja dve nedelje, piše Punkufer.

Saveti za kuvanje s vinom

  • Što se vino duže kuva, to će u jelu biti manje alkohola – a ponekad za potpuno uklanjanje alkohola može biti potrebno čak 2,5 sata kuvanja.
  • Suva bela i crvena vina najčešći su izbor za kuvanje. U koliko koristite crveno vino, izaberite ono u kojem ne dominiraju tanini jer nakon kuvanja mogu jelu dati gorku notu.
  • I bela i crvena vina možete koristiti za deglaziranje tiganja, odnosno otapanje finih mesnih sokova koji su se skupili na dnu.
  • Bela vina dobro idu s kremastim belim sosovima, rižotom i supama, a crvena se najbolje uklapaju s jelima od crvenog mesa.
  • Bela vina je poželjno dodavati u obroke s piletinom, morskim plodovima i ribom, kao i ona u kojima dominira povrće.
  • Školjke možete dinstati u mešavini bujona i vina kako bi dobile fantastičan ukus.
  • Vino koje želite dodati sosovima s pavlakom za kuvanje najbolje je najpre zagrejati i kuvati dok se ne redukuje za polovinu, a potom dodati pavlaku za kuvanje.
  • Nekoliko kašika vina dodaje se i u marinade kako bi meso omekšalo i bolje se karamelizovalo tokom pečenja.
  • Može se kuvati i sa slatkim vinima koja su sjajna za poširanje voća – ili dodavanje umacima s buterom za plodove mora.
  • Desertna vina, kao što su sherry, marsala ili porto, kuvari neretko dodaju desertima, često za mirisne slatke prelive i kremove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari