kuvano žitoFoto: Shutterstock/Suzana Trifkovic

Kuvano žito je jelo koje se priprema kuvanjem žitarica, najčešće pšenice, ali može uključivati i druge vrste, poput ječma ili prosa. Ovo jelo je popularno u različitim kulturama i često se koristi kao osnovna hrana ili kao dodatak raznim jelima

U zavisnosti od pripreme, kuvano žito može biti slatko ili slano. Često se servira kao prilog, doručak ili desert, a može se dodatno obogatiti suvim voćem, orašastim plodovima, medom, šećerom ili cimetom. Osim što je ukusno, kuvano žito je i vrlo hranljivo, bogato vlaknima, proteinima i mineralima. U  nastavku pogledajte recept za ovo jednostavno, hranljivo i zasitno jelo:

Kuvano žito

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 1 l vode
  • Prstohvat soli
  • Šećer ili med po ukusu (opciono)
  • Suvo voće, orašasti plodovi, ili cimet za serviranje (po želji)
Kuvano žito - recept za početnike 1
Foto: Shutterstock/Regreto

Priprema:

  1. Operite pšenicu pod mlazom hladne vode da bi se odstranile nečistoće.
  2. Stavite pšenicu u šerpu, dodajte vodu i prstohvat soli, pa dovedite do ključanja.
  3. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i pokrijte šerpu. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta, ili dok pšenica ne omekša, uz povremeno mešanje.
  4. Ako je potrebno, dodajte još malo vode tokom kuvanja da ne bi zagorelo.
  5. Kada je pšenica skuvana, možete je zasladiti po ukusu šećerom ili medom, ukoliko želite.
  6. Poslužite kuvano žito toplo, a možete dodati suvo voće, orašaste plodove ili posuti cimetom za dodatni ukus i uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari