Kuvano žito je jelo koje se priprema kuvanjem žitarica, najčešće pšenice, ali može uključivati i druge vrste, poput ječma ili prosa. Ovo jelo je popularno u različitim kulturama i često se koristi kao osnovna hrana ili kao dodatak raznim jelima
U zavisnosti od pripreme, kuvano žito može biti slatko ili slano. Često se servira kao prilog, doručak ili desert, a može se dodatno obogatiti suvim voćem, orašastim plodovima, medom, šećerom ili cimetom. Osim što je ukusno, kuvano žito je i vrlo hranljivo, bogato vlaknima, proteinima i mineralima. U nastavku pogledajte recept za ovo jednostavno, hranljivo i zasitno jelo:
Kuvano žito
Sastojci:
- 250 g pšenice
- 1 l vode
- Prstohvat soli
- Šećer ili med po ukusu (opciono)
- Suvo voće, orašasti plodovi, ili cimet za serviranje (po želji)
Priprema:
- Operite pšenicu pod mlazom hladne vode da bi se odstranile nečistoće.
- Stavite pšenicu u šerpu, dodajte vodu i prstohvat soli, pa dovedite do ključanja.
- Kada voda proključa, smanjite temperaturu i pokrijte šerpu. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta, ili dok pšenica ne omekša, uz povremeno mešanje.
- Ako je potrebno, dodajte još malo vode tokom kuvanja da ne bi zagorelo.
- Kada je pšenica skuvana, možete je zasladiti po ukusu šećerom ili medom, ukoliko želite.
- Poslužite kuvano žito toplo, a možete dodati suvo voće, orašaste plodove ili posuti cimetom za dodatni ukus i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.