Kuvar otkrio trik za savršeno kuvani pirinač koristeći metodu azijskih baka: "Tehnika zgloba" je sve što vam treba 1Pirinač, foto: Shotshop GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Endi Hernden, poznati novozelandski kuvar, nedavno je podelio tehniku „zgloba“ koju su decenijama koristile „bake azijske“.

Pirinač je savršen prilog, ali često vam kod kuće ne ispadne kao u restoranu.
Čuveni kuvar podelio trik koji on koristi kada kuva pirinač.
„Ako pitate azijske bake koliko vode koriste u svom pirinču, verovatno će koristiti ovaj metod“, objasnio je Endi na svom poznatom Jutjub kanalu Endi Kuks, piše Dobra hrana.

„Prvi korak je da operete pirinač tri puta, sve dok vam voda nije skoro bistra. Zatim stavite dovoljno vode na mesto gde dođe do prvog zgloba na vašem prstu, tako da vrh prsta dodiruje vrh pirinča“, objasnio je Endi, posle čega je mogao da stavi kuvara pirinča.
„Metoda zglobova“ za merenje vode prilikom kuvanja pirinča je tradicionalna tehnika koja se koristi u mnogim kulturama, posebno u mnogim azijskim zemljama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andy Cooks (@andyhearnden)

Kada stavite prst na pirinač i dodate vodu dok ne dođe do prvog zgloba, generalno dobijate pravu količinu vode da pravilno kuvate pirinač. To je zato što je visina od površine pirinča do prvog zgloba otprilike proporcionalna dubini pirinča ispod, održavajući uravnotežen odnos. Većina vrsta pirinča apsorbuje vodu i širi se približno istom brzinom.

Metoda zajedničkog merenja vode dodaje dovoljno vode da pirinač ima dovoljno vlage da apsorbuje i proširi tokom kuvanja, što rezultira dobro kuvanim pirinčem. Ljudi vole ovaj trik jer radi na različitim veličinama i oblicima šerpi, što ga čini praktičnim i univerzalnim pristupom za domaće kuvare. Endijev JouTube video je prikupio 2,3 miliona pregleda otkako je postavljen, a neki su već koristili trik iako nisu znali odakle je došao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari