Lubenica je povrće (iz porodice tikvi) koje se svrstava u voće zbog visokog sadržaja šećera. Pored mnogih minerala i vitamina, lubenica procentualno sadrži najviše vode. Lubenica se najčešće koristi u svežem obliku.
Retko kada se od nje pripremaju poslastice, zimnica i slično. Ono što se najčešće priprema jeste slatko od kore. Lubenica se može koristiti za osvežavajuće napitke poput ovog za koji delim recept sa vama.
Količine ne moraju biti precizne. Dajem vam okvirne mere.
Sastojci:
2 kriške lubenice
5 dl vode
po ukusu sok od limuna
po ukusu med ili šećer
Priprema:
Lubenicu očistite od kore i semenki i izblendirajte.
Dodajte sok od limuna i vodu (količinu vode možete prilagoditi ukusu).
Zasladite napitak po želji.
Ovaj napitak treba koristiti sveže napravljen.
Prilikom služenja, dodajte kockice leda i kriške lubenice.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.