Najbolji je kad je hladan i kad ga ima mnogo. Nezaobilazni deo srpskih slava i proslava, poslovnih i društvenih okupljanja, može se reći i jedan od ključnih faktora važnih političkih i istorijskih dešavanja.
To „hladno belo, pa presečeno“ sastavni je deo srpske tradicije i njemu, špriceru u čast, Knjaževčani ponosni ( s pravom) na svoja kvalitetna vina napravili festival.
Čija je tvorevina špricer nisam sigurna, ali znam da je špricer jedan od najstarijih koktela. Postojbina mu je Austrija, dobio je ime od nemačke reči Spritzen, što znači ubrizgati, a jako dobro se „zapatio“ u Srbiji. Špricer se pravi od dva sastojka: vina i soda-vode, dakle ne mineralne ili kako je od milošte zovemo kisele vode, već od soda-vode.
Standardni recept za pripremu špricera je da u času sipate vino, do polovine čaše, a onda ušpricate soda-vodu, koja izlazeći pod velikim pritiskom razbija vino i gradi rastvor vina i soda-vode čiji oksidi ugljenika zajedno sa alkoholom pojačavaju organoleptički doživljaj. Osim ove osnovne, postoji više varijanti veoma popularnog pića.
Elem, prolećna i jesenja varijanta špricera je kažu znalci, fifti-fifti, dakle pola vino, pola voda, već za vrele letnje dane smanjuje se količina vina, a povećava vode, zimski naravno sadrži puno vina i prst vode, kako bi dobro grejao u hladnim zimskim danima. Sve ovo, a i mnogo više na licu mesta, a i praktično možete i vi da naučite u Knjaževcu, prelepom gradiću u istočnoj Srbiji u kome do početka Špricerfesta odbrojavaju sitno.
Knjaževčani su spremni da 20. i 21. aprila pokažu da se špricer pravi i od najboljih vina i konzumira uz najkvalitetniju hranu. Da na drugom Špricerfestu pokažu drugo lice Srbije, ono građansko, kulturno, vaspitano, i veselo i raspevano. Ono koje ne preteruje ni u čemu, ali uživa u sitnicama koje život znače, a u koje, svakako, spada i špricer, kako stoji zapisano u Manifestu Špricerfesta.
Na Špricerfestu biće od svačega po malo i za svakog po nešto. Najviše će biti špricera, kako Knjaževčani vole da kažu: „ladnog i mlogo’’. Dakle, možete se pridružiti ekipi koja će praviti najveći špricer u Srbiji. Prošle godine je napravljen špricer od ravno 30 litara, koji su u slast popili posetioci Špricerfesta. Probajte da oborite rekord od 24,6 sekundi, koliko je trajalo pobedničko ispijanje pet špricera od dva deci 2011. godine.
Ako ste pripadnica lepšeg pola ni to nije smetnja za učešće u takmičenju, jer svoju konkurenciju imaju i dame. Ako ste pak za timsku varijantu, pravi izbor za vas je takmičenje u brzom pravljenju špricera. U slučaju manjka takmičarskog duha ne preostaje vam ništa drugo nego da degustirate najbolja vina i rakije, probate pravu domaću kuhinju i čuveni belmuž, staroplaninsko jagnje, šuš-muš, prepžolj i ostale đakonije i slušate najbolje srpske i slovenačke duvačke orkestre. Sve to, naravno, u Knjaževcu, nekad zvanom Mala Venecija, u kome je ovog vikenda spoj zabave, kulture, tradicije i duha vrlo hedonistički nastrojenog naroda.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.