lava kolačFoto: Shutterstock/Jack7_7

Lava kolač je poznata poslastica koja se sastoji od sočnog biskvita i tečnog punjenja od čokolade koje podseća na lavu, pa odatle i sam naziv.

Lava kolač se obično služi topao, a za najbolji gastronomski doživljaj poslužite ga uz kuglu sladoleda od vanile i crveno voće po želji. Iako je ovaj desert jako popularan u restoranima i poslastičarnicama, uz malo truda možete ga pripremiti i kod kuće – detaljan recept sledi u nastavku:

Lava kolač

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 2 žumanceta
  • 50 g šećera
  • 1 kašika brašna
  • prstohvat soli
  • maslac i brašno za podmazivanje kalupa
Lava kolač - savršena čokoladna poslastica koja krije najukusnije iznenađenje 1
Foto: Shutterstock/stockcreations

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite četiri keramičke posudice za pečenje maslacem i pospite brašnom. Okrenite ih naglavačke kako biste uklonili višak brašna.
  2. U manjoj šerpi otopite čokoladu i puter na laganoj vatri, mešajući dok se sve ne sjedini. Kada se otopi, sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
  3. U drugoj posudi umutite jaja, žumanca i šećer dok ne postanu penasta i svetla smesa.
  4. Polako dodajte otopljenu čokoladu u smesu s jajima, mešajući lagano da se sjedini. Dodajte brašno i prstohvat soli, pa sve dobro izmešajte.
  5. Podelite smesu ravnomerno u pripremljene posudice.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12-14 minuta. Lava kolač spolja treba da bude čvrst, dok unutrašnjost treba da ostane tečna.
  7. Izvadite kolač iz rerne, ostavite da se malo ohladi (oko 1-2 minuta), a zatim pažljivo prevrnite na tanjir. Po želji, pospite šećerom u prahu ili poslužite sa sladoledom i uživajte u svom preukusnom lava kolaču!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari