Lava kolač je poznata poslastica koja se sastoji od sočnog biskvita i tečnog punjenja od čokolade koje podseća na lavu, pa odatle i sam naziv.
Lava kolač se obično služi topao, a za najbolji gastronomski doživljaj poslužite ga uz kuglu sladoleda od vanile i crveno voće po želji. Iako je ovaj desert jako popularan u restoranima i poslastičarnicama, uz malo truda možete ga pripremiti i kod kuće – detaljan recept sledi u nastavku:
Lava kolač
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade
- 100 g putera
- 2 jaja
- 2 žumanceta
- 50 g šećera
- 1 kašika brašna
- prstohvat soli
- maslac i brašno za podmazivanje kalupa
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite četiri keramičke posudice za pečenje maslacem i pospite brašnom. Okrenite ih naglavačke kako biste uklonili višak brašna.
- U manjoj šerpi otopite čokoladu i puter na laganoj vatri, mešajući dok se sve ne sjedini. Kada se otopi, sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
- U drugoj posudi umutite jaja, žumanca i šećer dok ne postanu penasta i svetla smesa.
- Polako dodajte otopljenu čokoladu u smesu s jajima, mešajući lagano da se sjedini. Dodajte brašno i prstohvat soli, pa sve dobro izmešajte.
- Podelite smesu ravnomerno u pripremljene posudice.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12-14 minuta. Lava kolač spolja treba da bude čvrst, dok unutrašnjost treba da ostane tečna.
- Izvadite kolač iz rerne, ostavite da se malo ohladi (oko 1-2 minuta), a zatim pažljivo prevrnite na tanjir. Po želji, pospite šećerom u prahu ili poslužite sa sladoledom i uživajte u svom preukusnom lava kolaču!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.