lazanjaFoto: Shutterstock/rahmi ayu

Lazanja je jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje koje se rado priprema i jede širom sveta! Slojevi tankih kora za lazanju u kombinaciji sa bogatim filom od mlevenog mesa i pelata, obilno preliveni bešamel sosom i posuti sirom predstavljaju pravi raj za nepca kome je jako teško odoleti. Ovo izdašno i zasitno jelo naročito godi kada nam se jede nešto toplo, fino i utešno.

Lazanja se može praviti na više načina, od različitih sastojaka, a neke od maštovitih kombinacija su sa pečurkama, grilovanim povrćem, lazanja iz tiganja, zatim kombinacija spanaća i sira, vege lazanja i slično. No, mi vam danas donosimo klasičan recept za lazanju prepoznatljivog ukusa koji svi vole i sa kojim nema greške:

Lazanja

Sastojci:

Za mesni sos:

  • 500 g mlevenog mesa (govedina ili mešavina govedine i svinjetine)
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g pelata
  • 2-3 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za bešamel sos:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • So, biber i malo muskatnog oraščića

Ostali sastojci:

  • 250 g kora za lazanju
  • 200 g rendanog sira (mocarela, čedar ili kombinacija)
Lazanja - recept za bogato, zasitno i izdašno italijansko jelo koji uspe svaki put 1
Foto: Shutterstock/Tatiana Bralnina

Priprema:

  1. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne omekša.
  2. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu zlatnu boju.
  3. Umešajte beli luk, pelat, paradajz pire i začine. Pustite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta.
  4. U šerpi otopite maslac, dodajte brašno i mešajte 1-2 minuta da se dobije zlatna boja.
  5. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.
  6. Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
  7. U vatrostalnu posudu stavite malo mesnog fila na dno.
  8. Na to stavite red kora za lazanju, zatim malo bešamel sosa i ponovite slojeve (mesni sos, kore za lazanju, bešamel) dok ne potrošite sve sastojke.
  9. Završite sa bešamel sosom i pospite rendanim sirom.
  10. Zagrejte rernu na 180°C i pecite lazanju oko 30-40 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
  11. Ostavite da se malo ohlade pre sečenja, poslužite uz salatu i uživajte u slasnom i bogatom obroku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari