Lazanja je jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje koje se rado priprema i jede širom sveta! Slojevi tankih kora za lazanju u kombinaciji sa bogatim filom od mlevenog mesa i pelata, obilno preliveni bešamel sosom i posuti sirom predstavljaju pravi raj za nepca kome je jako teško odoleti. Ovo izdašno i zasitno jelo naročito godi kada nam se jede nešto toplo, fino i utešno.
Lazanja se može praviti na više načina, od različitih sastojaka, a neke od maštovitih kombinacija su sa pečurkama, grilovanim povrćem, lazanja iz tiganja, zatim kombinacija spanaća i sira, vege lazanja i slično. No, mi vam danas donosimo klasičan recept za lazanju prepoznatljivog ukusa koji svi vole i sa kojim nema greške:
Lazanja
Sastojci:
Za mesni sos:
- 500 g mlevenog mesa (govedina ili mešavina govedine i svinjetine)
- 1 luk, sitno iseckan
- 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g pelata
- 2-3 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog bosiljka
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
Za bešamel sos:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
- So, biber i malo muskatnog oraščića
Ostali sastojci:
- 250 g kora za lazanju
- 200 g rendanog sira (mocarela, čedar ili kombinacija)
Priprema:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne omekša.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu zlatnu boju.
- Umešajte beli luk, pelat, paradajz pire i začine. Pustite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta.
- U šerpi otopite maslac, dodajte brašno i mešajte 1-2 minuta da se dobije zlatna boja.
- Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.
- Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
- U vatrostalnu posudu stavite malo mesnog fila na dno.
- Na to stavite red kora za lazanju, zatim malo bešamel sosa i ponovite slojeve (mesni sos, kore za lazanju, bešamel) dok ne potrošite sve sastojke.
- Završite sa bešamel sosom i pospite rendanim sirom.
- Zagrejte rernu na 180°C i pecite lazanju oko 30-40 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
- Ostavite da se malo ohlade pre sečenja, poslužite uz salatu i uživajte u slasnom i bogatom obroku!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.