Mnogi ljudi vole da piju čaj, a neki ga piju kao zamenu za kafu, s obzirom na to da mnogi čajevi sadrže znatno manje kofeina.
Sa ispijanjem određenih vrsta čaja povezuju se različite zdravstvene prednosti, a dr Tim Bon veruje da redovna konzumacija crnog čaja može pomoći u zaštiti srca i smanjenju krvnog pritiska.
„Čini se da uživanje u šoljici crnog čaja ima koristi za srce i krvni pritisak, zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom jedinjenju zvanom tearubigin“, ističe Bon, prenosi Express.
On dodaje da crni čaj sadrži tearubigin, koji je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, poznatih po snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima.
„Zdravstvene prednosti tearubigina uključuju krvne sudove, smanjenje upale, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija“, objašnjava on.
Osim što štiti srce, jedinjenje tearubigina takođe utiče na krvni pritisak.
Bon ističe da je „krvni pritisak jedna od ključnih oblasti zdravlja na koje tearubigin može da utiče“.
On objašnjava da skuvani crni čaj može da sadrži 115 mg flavan-3-ola na 100 grama.
„U crnom čaju tearubiginini čine čak 70 odsto flavan-3-ola, odnosno 81,3 odsto na 100 grama“, kaže lekar i zaključuje da crni čaj treba piti što češće, prenosi Express.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.