Šta je lemington? To je jedan klasik. Lemington je mekan sunđerast kolač umočen u čokoladnu glazuru pa nakon toga uvaljan u kokosovo brašno.
Spada u red najpopularnijih slatkiša koji nam dolazi iz daleke Australije zajedno sa Pavlovom. Možda je tu i peš melba ali kroz jednu drugu temu.
Kako je nastao kolač postoji više priča, ali sve prvo počinju od toga da li su navedni kolači nastali u Novom Zelandu ili Australiji.
Priče su u vezi sa lordom Lamingtonom i kako to obično biva sa njegovim ličnim navikama i htenjima. Bilo gde da je nastao ovaj kolač ostaje kao jedan od najpopularnijih slatkiša koje ove zemlje nude u svojoj gastro ponudi.
Kako se navodi kolač se prvi put pominje u jednom novinskom članku daleke 1900. godine, a nakon toga lemington kocke doživljavaju pravu ekspanziju i kolač postaje popularan u Australiji za veoma kratako vreme.
Nije ni čudo, ukusne kocke sunđrastog testa umočene u čokoladnu glazuru i uvaljane u kokosovo brašno. Uz sve to lako ih je napraviti. Kako su ovi kolači nama poznati pod nazivom čupavci, danas ćemo videti i praviti malo drugačije, umočene u belu čokoladu, a neki su filovani džemom.
Šta nam je sve potrebno:
Za testo:
- 3 veća jaja
- 200g šećera
- 300g brašna
- 180g putera (može ulje)
- 100ml mleka
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Čokoladni preliv:
- 125g putera
- 200g bele čokolade
- 150ml mleka
- 50g šećera
I još:
- 200g kokosovog brašna
Način pripreme:
Testo napraviti od navednih sastojaka. Posbno umutiti belanca, a posebno žumanca sa šećerom. Kada ih spojimo dodati otopljeni puter ili ulje, pola količine brašna sa praškom za pecivo, so, mleko i preostalo brašno. Sjediniti sastojke pa smesu uliti u pleh srednje veličine u koji smo stavili papir za pečenje.
Peći 30 minuta na 180C u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok biskvit ne počne da se odvaja od ivica pleha.
Čokoladni krem (bela čokolada) pripremiti na sledeči način: otopiti puter i čokoladu, kada je sve dobro otopljeno dodati mleko i na kraju šećer. Čim čokolada počne da ključa skloniti sa vatre.
Biskvit seći na kocke pa uz pomoć dve viljuške svaku kocku umakati u toplu čokoladu, ocedi višak čokolade, mogu se kocke slagati na rešetku, pa ih onda valjati u kokosovo brašno.
Napomena: isto tako može pomešati kakao i vodu i dobićete divnu čokoladnu glazuru. Ako budete želeli da filujete kocke dobro bi došao džem od malina, drenjine, jagoda, radi lepe crvene boje i kontrasta sa bojom biskvita.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.