Lepinjice su jedno od omiljenih domaćih peciva koje vole svi, a posebno deca! Nema ničeg lepšeg od meke vruće lepinjice namazane mladim kajmakom, mada su i sve druge kombinacije nadeva i priloga jednako slasne i neodoljive.
Lepinjice svaki obrok pretvaraju u mali gastronomski doživljaj, pa se i te kako vredi potruditi i napraviti domaću verziju. Ovo ukusno vazdušasto pecivo u raznim delovima sveta priprema se na različite načine, pa tako postoji pita hleb koji je idealan za falafel, lepinjice premazane maslinovim uljem i aromatizovane belim lukom i peršunom, one sasvim tanke koje liče na tortilje i mnoge druge. No, mi vam danas donosimo klasičan recept za lepinjice prepoznatljivog izgleda i teksture koje ćete rado praviti čim ih prvi put probate:
Lepinjice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja (ili drugog ulja)
Priprema:
- U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.
- U drugoj posudi pomešajte brašno i so.
- Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje, pa zamesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode.
- Oblikujte testo u kuglu, stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen. Nakon što je testo naraslo, podelite ga na 8-10 delova. Svaki deo oblikujte u lepinjicu, debljine oko 1-2 cm.
- Zagrejte tiganj (bez ulja) ili rernu na 220°C.
- Lepinjice pecite u tiganju 2-3 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ako pečete u rerni, stavite ih na pleh obložen pek papirom i pecite 10-12 minuta.
- Lepinjice možete servirati tople, uz namaz ili prilog po želji, a možete ih koristiti i za sendviče. Ukusne su u bilo kojoj kombinaciji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.