Lešnik torta – neodoljivog ukusa i mirisa. Odličan spoj pečenih lešnika, čokolade i karamela.
Recept je kreiran za jednu posebnu priliku. A može da ulepša i vašu prazničnu trpezu.
Sastojci za 4 kore:
- 16 belanaca
- 400 g šećera
- 400 g krupnije mlevenog lešnika
- 4 kašike brašna
Sastojci za čokoladni fil:
- 16 žumanaca
- 280 g šećera u prahu
- 300 g čokolade
- 300 g margarina/maslaca
Sastojci za karamel fil:
- 250 g šećera
- 1,5 dl vode/mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 200 g margarina/putera
- 100 g seckanog lešnika
- 300 g mlevenog keksa
- 2,5 dl slatke pavlake
Priprema kora:
Za svaku koru umutite po 4 belanceta u čvrst sneg. Dodajte 100 g šećera, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte 100 g lešnika i 1 kašiku brašna. Koru pecite u modli prečnika 26-28 cm (koju ste obložili papirom za pečenje ili premazali masnoćom i posuli brašnom). Pecite je u zagrejanoj rerno na 150-175 stepeni 20-tak minuta.
Priprema čokoladnog fila:
Penasto umutite žumanca u šećer u prahu. Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, pa dodajte čokoladu i kuvajte uz neprekidno mešanje dok se čokolada ne otopi. Ohlađen fil sjedinite sa umućenim margarinom maslacem.
Priprema karamel fila:
Karamlizujte šećer, pa dodajte vodu/mleko. Kuvajte na niskoj temperaturi dok se karamel ne otopi. Dodajte vanilin šećer i maslac/margarin. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se smesa skroz ohladi, umešajte mleveni keks i lešnike. A potom sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom
Tortu filujte na sledeći način: kora, čokoladni fil, karamel fil… Završite korom. Dekorišite je po izboru – čokoladnom glazurom, šlagom…
Ja sam se odlučila za čokoladnu dekoraciju.
Napomene:
Uvek koristim pečeni lešnik zbog arome. Mleveni keks koristite onaj koji volite (koristila sam plazmu).
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.