Ljutenica je tradicionalno jelo popularno na Balkanu, posebno u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji. Reč je o vrsti namaza koji se priprema od pečene crvene paprike, paradajza, crnog i belog luka, kao i raznih začina. Iako podseća na ajvar, ljutenica se od njega najviše razlikuje po pikantnijem ukusu, koji potiče od ljutih papričica, kao što i sam naziv kaže.
Ljutenica je poznata po svom bogatom ukusu i može se prilagoditi ličnim preferencijama, dodavanjem određenih vrsta povrća i začina. Ovaj domaći specijalitet posebno je popularan tokom zimskog perioda kada nema previše svežeg povrća, budući da lepo osvežava i odlično ide uz razna jela, hleb i domaća peciva. U nastavku pogledajte ukusan i proveren recept za domaću ljutenicu bez greške:
Ljutenica
Sastojci:
- 2 kg crvene paprike
- 1 kg paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2-3 šargarepe
- 1/2 šoljice ulja
- 1-2 kašičice šećera
- So i biber po ukusu
- 1-2 kašičice ljute paprike (po želji)
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
Priprema:
- Paprike ispecite za roštilju ili u rerni, dok ne dobiju crnu koricu. Ohladite ih, pa skinite koru i očistite od semena.
- Paradajz izblanširajte kako biste lakše skinuli kožu, pa ga isecite na kockice.
- Crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu narendajte ili sitno iseckajte.
- U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast.
- Dodajte šargarepu i pržite još nekoliko minuta.
- Zatim dodajte paradajz, papriku, beli luk, šećer, so, biber i ljutu papriku, pa sve dobro promešajte.
- Kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne (oko 30-60 minuta).
- Na kraju, probajte i dodajte još soli ili začina po ukusu.
- Dok je ljutenica još vruća sipajte je u prethodno sterilizovane tegle. Zatvorite ih čvrsto i okrenite naopako da se stvori vakum.
- Pustite da se tegle potpuno ohlade pre nego što ih stavite na hladno i tamno mesto.
- Ljutenica je odlična kao prilog uz meso, sir, kao namaz za hleb ili čak kao umak za razne grickalice. Uživaćete kako god da je konzumirate. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.