lukFoto: Shutterstock/siamionau pavel

Luk je zahvaljujući svojoj bogatoj aromi sastavni deo mnogih jela i svemu daje poseban šmek. Bez njega je teško zamisliti bilo koju čorbu, varivo ili jelo od mesa, a od njega se može napraviti i ukusan džem ili, pak, čuveni pohovani kolutovi od luka koji su mnogima omiljena grickalica.

Luk je baza mnogih jela i jedna od onih namirnica koju svako od nas uvek ima u kuhinji. Baš ga zato često koristimo i seckamo, a čini se da svako ima neki svoj način seckanja ovog povrća. Ipak, nekad to može biti prava noćna mora jer, osim što plačemo dok ga seckamo, slojevi često klize, pa ne naseckamo sve kako treba.

No, seckanje luka ne mora biti noćna mora ako tačno znate kako to da radite, a sada smo naišli na video jedne šefice koja je pokazala kako to učiniti u svega nekoliko sekundi, piše Index.hr. Možda će vas i dalje naterati na plakanje, ali sada ćete barem biti sigurni da je ovo povrće ravnomerno naseckano, a prsti čitavi.

Luk sve vreme pogrešno seckamo - pogledajte video koji otkriva odličan trik 1
Foto: Shutterstock/LightField Studios

Kako pravilno naseckati luk?

Šefica Alma Fernanda na svom TikToku snimila je video u kome pokazuje kako prilikom seckanja luka uštedeti na vremenu i u nekoliko sekundi iseckati ga na kockice. Prvo što treba da učinite je da isečete jedan kraj luka, a drugi kraj ostaviti netaknut. Zatim presite luk na pola kako je prikazano na videu.

 

@chefalmafernanda Will never cut onions differently 🧅🧅🧅 #onion #lifehackvideo #lifehackstiktok #cutting #kitchenhack #KitchenHacks #chef #cheflife #fy #fyp ♬ Ultimate life hacks – The Life Bath

Svaku polovinu oljuštite kao i obično, a zatim luk presecite po dužini, pazeći da ne presečete do korena. Zatim okrenite nož horizontalno i napravite tri horizontalna reza, a onda ga okrenite vertikalno i krenite seckati – vaš luk će biti savršeno iseckan na kockice, a kada dođete do korena, njega bacite. I to je sve!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari