Smešten na obali reke Manzanares svoju istoriju Madrid je uspešno spojio sa modernim načinom života i stekao reputaciju grada koji nikada ne spava.
U Madridu možete jesti i piti na svakom koraku, bilo da volite tradicionalne restorane ili barove, bilo da volite art kafiće ili fast foodove, jednostavno gastronomija je nešto što je važno samim Madriđanima.
Pored različitih jela poput tapasa, gaspaća, čuvene španske paelje, Madrid je poznat i po popularnoj tortilji de patatas. Madrid je evoluirao u jednu od najbogatijih kulinarskih prestonica Evrope. Madriđani su svim srcem prihvatili inovativnost španske gastronomske revolucije.
Prikazivanje beskonačne raznolikosti hrane iz svih španskih regiona vezano je i za njihovu strast prema tradicionalnoj španskoj kuhinji.
Trg Puerta del Sol (Vrata Sunca) je jedan od najpoznatijih i najužurbanijih mesta za sastanke u samom srcu grada. Do njega se sa lakoćom dolazi iz svih delova Madrida i blizu je mnogih najvažnijih znamenitosti. Okružen je restoranima, barovima i kafićima koji nude i tradicionalnu i modernu špansku kuhinju.
Za ljubitelje dobrog zalogaja u blizini Puerta del Sol smestili su se neki od najčuvenijih restorana i barova poput LaTerraza del Casino, Casa Labra, Bar Lambuzo, a ukoliko želite da uživate u toploj čokoladi i čuvenim ćurosima, tu je Chocolateria San Gines.
U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda Sobrino de Botin je proglašen za najstariji restoran na svetu.
Osnovan je 1725. godine, na Calle Cuchilleros. Restoran nije poznat samo po svom dugogodišnjem postojanju, već je mesto koje je osvojilo i mnoge nagrade za spremanje tradicionalnog jela Cocido madrileno. Ovo omiljeno jelo Madriđana sastoji se od leblebija, dinstanog mesa ili kobasica i sezonskog povrća.
Od vode u kojoj se jelo kuvalo pripremaju supu sa rezancima, a meso i varivo se služi posebno. U Madridu se organizuju i turističke ture u okviru kojih se obilaze restorani koji spremaju na razne načine ovo specifično jelo.
Pre više od 100 godina u Madridu je otvorena pijaca Mercado de San Miguel, ova zatvorena pijaca od čelične konstrukcije renovirana je 2009. godine. Interesantna činjenica je da je za njenu rekonstrukciju novac sakupljen od donacija ljudi iz Madrida. Ovo nije klasična pijaca svežih namirnica, ovo je gastronomska destinacija na kojoj ćete pronaći sve najbolje iz Španije.
U okviru pijace nalazi se mnoštvo tapas barova koji služe patatas bravas, gambas al ajillou, a ujedno ovo su i mesta na koje dolaze meštani kada žele da pojedu nešto na brzinu. Ukoliko želite da posetite ovo mesto, izbegavajte vikende jer su tada najveće gužve.
Museo de Jamon je grupa od tri prodavnice delikatesa koje se nalaze u Madridu, ovde možete pronaći sve vrste španskih šunki i sireva. A ukoliko želite da uživate u raznim vrstama sendviča, tapasa ili tradicionalnoj španskoj kuhinji, u okviru svake od njih u prijatnom ambijentu se nalaze i restorani sa odličnom uslugom. Madrid je zaista pravo mesto gde sa lakoćom možete da uživate u jelu.
Turistička agencija Odeon World Travel je pripremila aranžmane za Madrid za predstojeće praznike i Novu godinu sa avionskim prevozom. Uživajte u čarima Madrida i fantastičnoj gastronomiji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.