KoktelKoktel, foto: Jim Mills / Panthermedia / Profimedia

Doček je veče kada se svi opuste, svi na svetu.

Mamurluk je čest pratilac 1. januara.

Različiti narodi imaju svoje tradicionalne napitke i metode za ublažavanje simptoma mamurluka. Evo nekoliko popularnih:

Meksiko – Clamato (tomato juice with clam)
Meksikanci ponekad pomažu sebi nakon konzumacije alkohola tako što piju Clamato (kombinacija soka od paradajza i soka od školjki), koji je bogat vitaminima, elektrolitima i ima blagi oporavak za želudac.

Rusija – Kvas i Soljanka (Russian sour soup)
U Rusiji, ljudi često pomažu sebi sa napitkom zvanim kvas, fermentisanim napitkom od hleba koji je blago kiseo i bogat probiotikom. Takođe, soljanka (kisela supa) je popularna i smatra se dobrim lekovitim napitkom za oporavak.

Turska – Ayran (yogurt drink)
U Turskoj, ayran (mešavina jogurta, vode i soli) je popularan napitak za rehidraciju. Jogurt je bogat probioticima i može pomoći u smanjenju nelagodnosti u stomaku izazvane alkoholom.

Amerika – Pickle Juice (sok od kisele krastavce)
U Americi, sok od kisele krastavce postao je popularan napitak protiv mamurluka. Sadrži elektrolite koji pomažu u rehidraciji, a takođe može smanjiti grčeve i nelagodnosti.

Španija – Gazpacho
Španci ponekad koriste hladnu supu gazpacho, koja je bogata vitaminima i vodi, a uz to se smatra osvežavajućim napitkom koji pomaže u oporavku.

Južna Koreja – Miyeok Guk (soup made from seaweed)
U Koreji, supa od morskih algi, poznata kao miyeok guk, popularna je kao „lek“ za mamurluk. Alge su bogate mineralima i vlaknima, što pomaže detoksikaciji i smanjenju umora.

Japan – Umeshu (plum wine)
U Japanu, nakon pijenja alkohola, ponekad se konzumira umeshu (slatko kiselo ume voće u alkoholu), jer se veruje da može smiriti stomak i ublažiti simptome mamurluka.

Kina – Ginger tea (čaj od đumbira)
U Kini, čaj od đumbira je često korišćen napitak za smanjenje simptoma mamurluka. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u smanjenju mučnine.

Poljska – Żurek (soup made from fermented rye flour)
U Poljskoj, żurek je tradicionalna fermentisana supa koja se često pije kao lek za mamurluk, jer ima probiotike i elektrolite.

Svaka kultura ima svoje metode za borbu protiv mamurluka, a većina tih napitaka temelji se na hidrataciji, obnavljanju elektrolita i smanjenju nelagodnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari