Mandarine imaju jak uticaj na ove organe 1Foto: Shutterstock/ ajiilhampratama

 

Mandarinama se često pridaje značaj tokom zimskih meseci, a zbog svog svestranog ukusa, koriste se u voćnim salatama, kolačima, sokovima, ali i kao užina. Pored toga, bogate su vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, što ih čini zdravim izborom za svakodnevnu ishranu.

Mandarine potiču iz porodice citrusa i poznate su po svojim blagotvornim efektima na zdravlje.

Osim što pružaju zadovoljstvo nepcu, mandarine su prirodan izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, kao i vitamina B, D i K, kalcijuma, magnezijuma i vlakana, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.

Iako se često povezuju sa zdravljem, važno je znati da, kao i sa svakom hranom, treba voditi računa o količini konzumacije.

Iako su mandarine bogate hranljivim materijama, prekomerna konzumacija može predstavljati problem.

Prema rečima ruske nutricionistkinje Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi 40 grama, a nekoliko mandarina već može dostići tu granicu, prenosi nova.rs.

Previše mandarina može negativno uticati na jetru. Osobe koje pate od gastritisa takođe treba da budu oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu iritirati osetljivu sluzokožu želuca i creva.

Mandarine se nikako ne preporučuje jesti na prazan stomak, jer njihova kiselost može izazvati iritaciju probavnog trakta. Najbolje vreme za uživanje u njima je uveče, jer imaju nisku kalorijsku vrednost i neće negativno uticati na telesnu težinu.

Upravo zbog svoje lako svarljive prirode, mandarine su savršena opcija za laganu užinu tokom hladnih zimskih dana.

Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti deo zdrave ishrane, ali, kao i uvek, umerenost je ključna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari