Novopazarske mantije, čuveni kulinarski specijalitet u Novom Pazaru, najbolje su jelo u Srbiji.
Tako su ocenili korisnici portala za gastronomiju „TasteAtlas“.
Među 72 jela nalazi se i sjenički sir, na 38.mestu. Posle mantija, na drugom mestu jela iz Srbije, je leskovački ajvar, užička komplet lepinja je na trećem mestu, četvrti je leskovački roštilj, a na petom mestu je kulen iz Bačke Topole.
U prvih deset još se nalaze leskovački voz, užička pršuta, pljeskavica, sarma i burek sa sirom.
Ovaj portal je osnovao hrvatski novinar Matija Babić 2018.godine i na njemu ima oko 10 hiljada jela, pića i namirnica iz celog sveta.
U Novom Pazaru se za mantije kaže da su „kraljice trpeze i lokalnih specijaliteta.
Kad su nastale pazarske mantije pouzdanih podataka nema. Osnovni sastojak im je mleveno goveđe meso, a novo vreme donelo je i mantije sa sirom i spanaćem.
Nekada su se mesile samo u kućama, a sada ih proizvodi dvadesetak radionica.
Pre sedam godina bile su deo međutrgovinskog sporazuma između Srbije i Turske. Trskom tržištiu trebalo je da bude isporučeno 500 tona ovog specijaliteta. Ostala je samo pusta želja.
Teško da dolazak u Novi Pazar prođe bez ovog specijaliteta. Ko ga ne proba i ne spakuje „za poneti“ kao da nije ni bio u ovom gradu.
Deo su svakodnevne ishrane, ali i neizostavna hrana na porodičnim okupljanjima. Kad se gostu na trpezu prinesu i mantije dokaz je posebnog gostoprimstva i dobrodošlice.
(Novo)pazarske mantije 2012. godine uvrštene su na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.