marlenka tortaFoto: Shutterstock/vsl

Marlenka torta je popularna poslastica poreklom iz Jermenije, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima. Iako potpuno drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.

Marlenka torta se ističe po svojoj slatkoj, bogatoj i kremastoj strukturi, što je čini savršenom za razne prilike, kao što su rođendani ili porodična okupljanja. Zbog svoje jednostavne pripreme i izvanrednog ukusa, Marlenka torta je omiljena mnogim sladokuscima, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj ukusan desert:

Marlenka torta

Sastojci:

Za kore:

  • 250 g meda
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 500 g brašna
  • 100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

  • 400 g kisele pavlake
  • 400 g neslanog krem sira
  • 200 g prah šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 100 g oraha (mlevenih)
Marlenka torta - recept koji će oduševiti sve sladokusce 1
Foto: Shutterstock/Vladislav Noseek

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.
  2. Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.
  3. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
  4. Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
  5. Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
  6. U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte.
  7. Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
  8. Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.
  9. Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
  10. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
  11. Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari