Marlenka torta je popularna poslastica poreklom iz Jermenije, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima. Iako potpuno drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.
Marlenka torta se ističe po svojoj slatkoj, bogatoj i kremastoj strukturi, što je čini savršenom za razne prilike, kao što su rođendani ili porodična okupljanja. Zbog svoje jednostavne pripreme i izvanrednog ukusa, Marlenka torta je omiljena mnogim sladokuscima, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj ukusan desert:
Marlenka torta
Sastojci:
Za kore:
- 250 g meda
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika sode bikarbone
- 500 g brašna
- 100 g maslaca (otopljenog)
Za fil:
- 400 g kisele pavlake
- 400 g neslanog krem sira
- 200 g prah šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 100 g oraha (mlevenih)
Priprema:
- U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.
- Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.
- Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
- Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
- U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte.
- Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
- Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.
- Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
- Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
- Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.