Maslac je apsolutna zvezda praznične trpeze budući da bez njega ne možemo zamisliti razne slane i slatke đakonije koje tradicionalno spremamo u ovom periodu godine. Ne samo da se može mazati, već se može i istopiti, prepržiti, narendati, začiniti, zamrznuti i slično, pa ne čudi što je ova namirnica jedna od glavnih saveznika u kuhinji svakog iskusnog kulinara.
U nastavku otkrijte pet trikova kako da maslac iskoristite na najbolji način:
Smeđi maslac za intenzivniji ukus
Ako želite da kolače i keksiće učinite još ukusnijim, isprobajte smeđi maslac. Ovaj postupak daje mu bogatu, orašastu aromu i dublji ukus koji savršeno ide uz čokoladni keks, kolače ili palačinke.
Postupak je jednostavan – maslac istopite na srednje laganoj vatri dok ne počne da peni i dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kada zamiriše na orašaste note, sklonite ga s vatre, jer ne želite da ga pregrejete. Ohladite ga pre nego što ga dodate u testo i uživajte u rezultatima – bogatiji ukus svaku poslasticu učiniće još lepšom i ukusnijom, piše gastro.24sata.hr.
Umutite maslac za vazdušaste kolače
Dobar kolač ili keks počinje pravilno umućenim maslacem. To ne znači samo umešati ga u smesu – cilj je uneti vazduh u njega kako bi kolači postali mekani i vazdušasti. Koristite mikser i omekšali maslac miksajte nekoliko minuta duže nego što mislite da bi trebalo. Za savršen rezultat, zaustavite mućenje na pola i sastružite maslac sa stranica posude. Tako će sve biti ravnomerno izmešano. Dodatno vreme koje posvetite ovom koraku rezultiraće savršeno laganim kolačima i keksićima.
Foto: Shutterstock/New Africa
Maslac je ključni sastojak lisnatog testa
Savršeno lisnata i prhka kora za pitu ne zavisi samo od recepta, već i od tehnike! Kada pravite lisnato testo, koristite hladni maslac i pstima ga utisnite u brašno.
Tajna je u tome da maslac ostane hladan jer će se tokom pečenja topiti i stvarati slojeve koji su ključni za lisnatu koru. Radite brzo i ne brinite ako testo izgleda malo grubo – upravo u tome je čar. Kad pita izađe iz rerne s hrskavom, slojevitom korom, bićete oduševljeni!
Narendajte zamrznuti maslac za super keksiće
Ako želite lagane keksiće slojevitog ukusa, trik je u zamrznutom maslacu. Umesto da ga sečete na kockice, narendajte ga i dodajte u brašno.
Zamrznuti maslac ravnomerno će se rasporediti u testu, a ostati dovoljno hladan sve do trenutka pečenja. To je važno za stvaranje slojeva koji pecivo čine laganim, vazdušastim i prhkim. Narendani maslac štedi vreme i osigurava savršene rezultate – probajte i uverite se!
Foto: Shutterstock/Iaroshenko Maryna
Aromatizujte maslac za jedinstveni ukus
Maslac je odličan način da kolačima i keksićima date poseban pečat. Zahvaljujući sposobnosti zadržavanja aroma, maslac možete lako obogatiti začinima, biljem ili koricom citrusa.
Recimo, možete izblanširati svežu nanu, pomešati je sa maslacem i ponovo ga ohladiti. Tako pripremljen maslac možete koristiti za keksiće sa ukusom nane ili za kolače s posebnom aromatičnom notom. Isto tako, isprobajte limunovu koricu, vanilu ili cimet – svaka aroma učiniće vaše poslastice jedinstvenim. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.